Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Οι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Τουρκία



ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Τουρκία
Με 50 ευρώ το άτομο περνούν τον ποταμό Έβρο.
Αφού οι άνθρωποι θέλουν να γυρίσουν πίσω, γιατί τους εμποδίζετε ?
Κανονικά, θα έπρεπε να τους περνάτε από την γέφυρα, με την ευχή μας !
ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ! ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ !
Του Κώστα Καντούρη kantouris@hotmail.com
    Μαζικές είναι οι προσπάθειες για επιστροφή προσφύγων προς την Τουρκία, μέσω των περασμάτων του ποταμού Έβρου. Οι έλεγχοι στα συνοριακά σημεία έχουν ενισχυθεί και οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαρκώς διακινητές, οι οποίοι εισπράττουν 50 ευρώ από κάθε πρόσφυγα μόνο για να τους βοηθήσουν να διασχίσουν το ποτάμι.
    Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη 70χρονου ψαρά το απόγευμα της Τρίτης, στις όχθες του Έβρου, στην περιοχή του Διδυμοτείχου. Συγκεκριμένα, συνοριακοί ακινητοποίησαν τον ηλικιωμένο την ώρα που ετοιμαζόταν να περάσει στην τουρκική όχθη με την ξύλινη βάρκα του εννέα πρόσφυγες από τη Συρία και συγκεκριμένα δύο οικογένειες. Σύμφωνα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, κατέβαλαν στον 70χρονο το ποσό των 50 ευρώ ο καθένας, μόνο για να διασχίσουν το ποτάμι και να βρεθούν σε τουρκικό έδαφος.
    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, λίγη ώρα νωρίτερα ο ψαράς κατάφερε να συνοδεύσει στην τουρκική πλευρά ακόμη τέσσερις πρόσφυγες. Το “πέρασμα” του Διδυμοτείχου είναι το πιο γνωστό για τους πρόσφυγες που επιχειρούν να επιστρέψουν στην Τουρκία και αρκετοί απ’ αυτούς έχουν σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα τους, στη Συρία ή στο Ιράκ, όπου έχουν εντοπίσει ασφαλείς περιοχές, όπως τουλάχιστον λένε. Η πλειοψηφία τους πάντως έχει σκοπό να μείνει στην Τουρκία, όπου εξακολουθούν να ζουν συγγενείς τους. “Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανυπόφορη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Στην Ευρώπη δεν πρόκειται να φτάσουμε”, είπαν.
    Αλλά και στη νότια περιοχή του Έβρου εντοπίζονται κινήσεις με απόπειρες διέλευσης των συνόρων από περάσματα του ποταμού. Αστυνομικοί συνέλαβαν πριν από λίγες μέρες τέσσερις Έλληνες, οι οποίοι είχαν μία πλαστική βάρκα και κατηγορούνται ότι περίμεναν στην όχθη του ποταμού, στο ύψος του Τυχερού, ομάδα προσφύγων. Και οι τέσσερις είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για λαθροδιακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς το εσωτερικό της χώρας.
Αυξάνονται οι αριθμοί
    Σε καθημερινή βάση οι πρόσφυγες μετακινούνται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη με τα τρένα που κατευθύνονται στον Έβρο, με σκοπό να φτάσουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι. Οι πιο γνωστοί σταθμοί των προσφύγων στο ταξίδι της επιστροφής είναι το Διδυμότειχο, το Πύθιο, όπου υπάρχει και σιδηροδρομική γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες, και οι Καστανιές.
    Από τις ημέρες που άρχισε να παρατηρείται η τάση της επιστροφής έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι των συνοριακών δυνάμεων στη μεθόριο. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει ήδη την τουρκική αστυνομία, προκειμένου να λάβει αντίστοιχα μέτρα για τέτοια περιστατικά.
    Ημερησίως υπολογίζεται ότι φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα περίπου 70 πρόσφυγες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους οικογένειες, που έχουν σκοπό να διασχίσουν τα σύνορα μέσω του ποταμού. Οι περισσότεροι διανυκτερεύουν στον σιδηροδρομικό σταθμό Διδυμοτείχου, που για λίγες ημέρες είχε μετατραπεί σε μικρό καταυλισμό. Η εικόνα στον σιδηροδρομικό σταθμό βεβαιώνει το πέρασμα των προσφύγων, οι οποίοι για να ζεσταθούν τις κρύες νύχτες χρειάστηκε να κάψουν όσα ξύλα βρήκαν στην περιοχή, από θάμνους μέχρι και από παγκάκια. Τις τελευταίες ημέρες οι αρχές δεν επιτρέπουν στους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στον σιδηροδρομικό σταθμό.
    Παράλληλα γίνονται διαρκείς έλεγχοι στα τρένα και ορισμένοι υποχρεώνονται να κατέβουν σε σταθμούς μακρύτερα από τα σύνορα. Ειδικά όσοι έχουν εισιτήρια για τις Καστανιές, όπου είναι το επίσημο πέρασμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, αναγκάζονται να αποβιβαστούν σε προηγούμενους σταθμούς του τρένου, κυρίως στο Διδυμότειχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου