Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

3.Τα άγνωστα εκκλησάκια της Θεσσαλονίκης



3.Τα άγνωστα εκκλησάκια της Θεσσαλονίκης
http://www.seleo.gr
    Κρυμμένα από τα "αδιάκριτα" βλέμματα, μέσα σε στενάκια και περιτριγυρισμένα από ψηλές πολυκατοικίες βρίσκονται σκορπισμένα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μικρά εκκλησάκια απαράμιλλης ομορφιάς.
    Μπορεί την προσοχή των περαστικών να τραβούν συνήθως οι μεγάλες και επιβλητικές εκκλησίες, όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Σοφία και η Μητρόπολη, ωστόσο υπάρχουν πολλά εκκλησάκια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι μικροί "παράδεισοι" για τους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν μία λειτουργία ή να ανάψουν ένα κερί. Χτισμένα ανάμεσα σε μεγάλα κτίρια, με τις όμορφες μικρές αυλές, τα φυτά και τα δέντρα, αποτελούν μικρές οάσεις για τους περαστικούς που τα ανακαλύπτουν.
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στη "σκιά" της Ροτόντας
    Πίσω ακριβώς από τη Ροτόντα, ανάμεσα σε καφετέριες και πολυκατοικίες "ξεφυτρώνει" μια μικρή εκκλησία που υπάρχει στο σημείο από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η κ. Ελένη, νεωκόρος της εκκλησίας μας μιλάει για το ναό: "Είναι ένα εκκλησάκι που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τη φθορά του χρόνου. Χτίστηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ το 1978 γκρεμίστηκε από τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη.
    Από τότε αναστηλώθηκε πλήρως και πολύς κόσμος έρχεται για να παρακολουθήσει τις λειτουργίες που γίνονται εδώ. Είναι μια ζωντανή εκκλησία και πολλοί άνθρωποι από τη γειτονιά την επιλέγουν για να προσευχηθούν".
Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα- Ομορφιά για... βραβείο
    Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, πίσω από την πλατεία Καμάρας και επι της οδού Ιασονίδου, βρίσκεται ο πανέμορφος ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Δέντρα, παγκάκια και ένα σκεπαστό γεμάτο λουλούδια, συνθέτουν μια εικόνα άλλης εποχής που θα μαγέψει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
    Χτίστηκε το 1300, ενώ το 1540 μετατράπηκε σε τζαμί, γεγονός το οποίο εξηγεί πως στο εσωτερικό του ναού δεν έχει απομείνει καμία τοιχογραφία. Η κ. Αργυρή, νεωκόρος του ναού μας εξηγεί: "Ο ναός ενδέχεται αρχικά να ήταν μοναστήρι, αργότερα λειτούργησε σαν τζαμί για πολλά χρόνια. Πολύ αργότερα το 1977 έκλεισε για να γίνουν κάποιες εργασίες. Το 1978 με τον σεισμό ο ναός υπέστη μεγάλες ζημιές, ειδικά στους τρούλους.
    Τα επόμενα 7 χρονια έγιναν οι απαραίτητες μελέτες, το 1992 άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης και τελικά το 1994 ο ναός επαναλειτούργησε".
    Η ομορφιά και η ιστορική σημασία του ναού δεν πέρασε απαρατήρητη από την Unesco, η οποία τον βράβευσε το 2000.
Ο ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου και η σύνδεσή του με τους ψυχικά ασθενείς
    Ο ναός του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της παλιάς πόλης της Θεσσαλονίκης, στη γωνία των οδών Δ. Μαργαρίτη και Φιλικής Εταιρείας, πολύ κοντά στην πλατεία Ιπποδρομίου, που αποτελούσε, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας τον πυρήνα του Ελληνισμού της πόλης.
    Ο μικρός ναός που συνοδευόταν και από μία σειρά κτισμάτων ήταν εξάρτημα του παλιού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου που υπήρχε στη σημερινή πλατεία Ιπποδρομίου και κατεδαφίστηκε, για να κτισθεί στη θέση του, νέος ναός. Η ανατολική πλευρά του ναού του Αγίου Αντωνίου στηριζόταν στα τείχη της περιοχής που κατεδαφίστηκαν λίγο αργότερα. Ακόμα υπάρχουν ενδείξεις πως παράπλευρα υπήρχε στον ίδιο χώρο κάποιο αρχαίο κτίσμα, πιθανότατα παρεκκλήσι, που χρησιμοποιόταν σαν χώρος λατρείας. 
    Ο Άγιος Αντώνιος λειτούργησε και στη Θεσσαλονίκη ως ο προστάτης Άγιος των ψυχικά ασθενών, όπως τον θέλει η χριστιανική παράδοση. Μάλιστα βρέθηκαν στο ναό σιδερένιοι χαλκάδες με τους οποίους δένονταν οι ασθενείς έχοντας την ελπίδα ότι ο Άγιος θα τους θεραπεύσει.
Ένα εκκλησάκι στη μέση της... Τσιμισκή
    Εκατοντάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά από μπροστά του, είτε για να πάνε στις δουλειές τους, είτε για να κάνουν τα ψώνια τους, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που το προσέχουν.
    Ανάμεσα στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα της οδού Τσιμισκή, υπάρχει το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Ελεούσας, που βρίσκεται εκεί για να δίνει δύναμη στους καταστηματάρχες αλλά και στους περαστικούς.   Ο πατέρας Δημήτριος, μας ενημερώνει πως στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε εκκλησάκι για πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο τη μορφή που έχει σήμερα την απέκτησε το 1976, όταν το παλιό κτίσμα γκρεμίστηκε, χτίστηκε νέα οικοδομή, στο ισόγειο της οποίας, χτίστηκε το εκκλησάκι που βλέπουμε σήμερα.
    Την επόμενη φορά που θα περάσετε από εκεί, σταματήστε για λίγα λεπτά για να το επισκευτείτε και να ανάψετε ένα κερί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου