Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

1.Κόλαφος για την ΑΕΠΙ: Η δικαιοσύνη αθώωσε 156 καταστηματάρχες στις Σέρρες για «παράνομη» μετάδοση μουσικής



1.Κόλαφος για την ΑΕΠΙ: Η δικαιοσύνη αθώωσε 156 καταστηματάρχες στις Σέρρες για «παράνομη» μετάδοση μουσικής
Έχω την άποψη ότι ο συγκεκριμένος Νόμος πρέπει να γραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, σαν ο πιο καλαμακισμένος νόμος. Διεκδικεί και το Χρυσούν Αριστείον Καλαμακίας. Και να ήταν ο μόνος…
Με την εφαρμογή του ή οι ‘’συντελεστές’’ θα γίνουν εκατομμυριούχοι, ή η Ελλάδα θα γίνει το πιο σιωπηλο κράτος του κόσμου
    Με μια απόφαση-σταθμό, το δικαστήριο Σερρών έκρινε αθώους  156 Σερραίους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καφενείων και cafe που βρέθηκαν στα δικαστήρια εξαιτίας μηνύσεων της εταιρίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΑΕΠΙ, ότι δεν πλήρωναν τα ποσά που απαιτεί η εταιρία για να παίζουν μουσική στα καταστήματά τους ή να χρησιμοποιούν συσκευές που μπορούν να μεταδώσουν μουσική (TV, ραδιόφωνο).
    Οι 156 καταστηματάρχες  αθωώθηκαν, γιατί κατά τον έλεγχο που έκανε ο αντιπρόσωπος της ΑΕΠΙ δεν συνοδευόταν από ένστολο αστυνομικό! Μάλιστα, δηλώνουν πλέον έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση, μηνύοντας την ΑΕΠΙ για συκοφαντική δυσφήμηση και ζητώντας αποζημίωση.
    Μιλώντας στο Kavala Portal ο πρόεδρος του συλλόγου καφεζυθοπωλών Καβάλας Παναγιώτης Βασιλούδης σχολίασε την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι “Η απόφαση που έλαβε το δικαστήριο Σερρών είναι σίγουρα πολύ σημαντική όχι μόνο για τους επιχειρηματίες που αθωώθηκαν αλλά και για όλους όσους ασχολούνται επιχειρηματικά με τον χώρο της εστίασης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΑΕΠΙ δεν προκύπτουν βάση κάποιου κανονισμού αλλά είναι εντελώς αυθαίρετα και πολλές φορές μειώνονται δραστικά στα δικαστήρια. Άλλωστε υπάρχουν και παραδείγματα εκδικάσεων ανάλογων υποθέσεων, όπως αυτό ενός συναδέλφου στον οποίο επιβλήθηκα αρχικά (από την ΑΕΠΙ) πρόστιμο ύψους 15.000 € αλλά το δικαστήριο επέβαλλε τελικό πρόστιμο μόλις 1000 €.
    Όπως καταλαβαίνετε όμως, όλη αυτή η δραστηριότητα της ΑΕΠΙ έχει σαν συνέπεια να δαπανούμε κάθε χρόνο τεράστια ποσά σε πρόστιμα. Δεν είμαστε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή τράπεζες, ούτε έχουμε τον χρόνο να τρέχουμε συνέχεια στα δικαστήρια. Αυτή η κατάσταση πρέπει επιτέλους να σταματήσει, και αυτό είναι κάτι που μόνο το κράτος μπορεί να κάνει πράξη. Δυστυχώς όμως κανένας μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά για τον χώρο της εστίασης, παρά το γεγονός ότι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκουν απασχόληση πάρα πολλοί άνθρωποι.”

2 σχόλια:

  1. Απορώ πως αναδημοσιεύεται άρθρα και ανακοινώσεις χωρίς να τις ελέγχετε πρώτα. Ήμουν προσωπικά στο δικαστήριο των Σερρών και τον Νοέμβρη που αναβλήθηκε η δίκη λόγω αποχής των δικηγόρων, και στις 13 του Μάρτη. Ο τελικός και μεγάλος κερδισμένος στην υπόθεση αυτή ήταν η ΑΕΠΙ. 117 ήταν οι κατηγορούμενοι και όχι 156 (έχω το κλητήριο θέσπισμα) από τους οποίους στο δικαστήριο τον Νοέμβρη ήταν σχεδόν όλοι ενώ τον Μάρτη ήρθαν περίπου οι 40. Οι υπόλοιποι από τους 117 μαζί με τους μισούς από τους 40 παρευρισκομένους, ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΕΠΙ. 12 από τους κατηγορουμένους (12 από 117!) εκπροσωπήθηκαν από το σύλλογο τους, ο οποίος ζήτω-κραυγάζει πως νίκησε την ΑΕΠΙ, 3 από την ΕΣΕΠΙ και 3 από ισάριθμους ανεξάρτητους δικηγόρους. Το δικαστήριο δεν έγινε, άρα η Πρόεδρος δεν μπήκε καθόλου επί της ουσίας που σημαίνει πως δεν τέθηκε καθόλου το θέμα αν έγινε ή όχι έλεγχος όπου θα έπρεπε να γίνει με την σύμπραξη της αστυνομίας. Αυτό που έγινε πραγματικά ήταν πως ο δικηγόρος της ΕΣΕΠΙ υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος η οποία και έγινε δεκτή. Το παράδοξο που είδα με τα μάτια μου ήταν που η Πρόεδρος ζήτησε από τους κατηγορούμενους (τους 40 που ήταν εκεί) να πουν δια βοής εάν συμφωνούν, πράγμα που έγινε! Όσο για την περιβόητη καταγγελία, να ξέρετε πως δεν έγινε επίσημα από την ΑΕΠΙ αλλά από στέλεχος της χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι από πάνω. Όσο για τους καταστηματάρχες των Σερρών, το πραγματικό πανηγύρι ξεκινάει τώρα που η ΑΕΠΙ όλο αυτό τον καιρό έκανε τους ελέγχους της και σύντομα θα τους σύρει μεμονωμένα στο δικαστήριο για οφειλές μετά το 2012 που έτσι ή αλλιώς πληρώσανε. Για τους εν λόγω κυρίους και τις τοπικές φυλλάδες που μπήκαν στην διαδικασία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης (θύμα παίσατε και εσείς) έχω να πω πως με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύεται το Πνευματικό Δικαίωμα, αλλά τα συμφέροντα κερδοσκόπων που ζουν με τις μίζες των εμπορικών εταιριών που πουλάνε μουσική χωρίς δικαιώματα, λες και την έγραψαν οι ίδιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ, φίλε μου για τις διευκρινίσεις που ανατρέπουν την ''κεντρική ιδέα'' της αναρτήσεως. Προφανώς, είναι σωστές, λόγω και της άμεσης εμπλοκής σου στην υπόθεση.
    Φυσικά, η άποψή μου για τον συγκεκριμένο νόμο δεν αλλάζει, γιατί τον κρίνω ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ στην εφαρμογή του.
    Η υπόθεση σηκώνει πολλή συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή