Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

2.Τί θα κάνετε με τα Windows XP που “πεθαίνουν”;

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
2.Τί θα κάνετε με τα Windows XP που “πεθαίνουν”;
Αναπόφευκτο να αλλάξουν! Και εγώ τα ‘’κράτησα΄΄ όσο μπορούσα, γιατί η αλλαγή μου φαινόταν ‘’βουνό’’. Καινούρια πράγματα, άντε πάλι από την αρχή… Όμως, δεν είναι έτσι. Είναι το ίδιο απλά και βελτιωμένα. Ξεκινήστε το !
Το έστειλε ο Κώστας Παπανικολάου
    Η επικείμενη λήξη, την 8η Απρίλιου 2014, της υποστήριξης των Windows XP από την Microsoft, προκαλεί ήδη μια σειρά προβληματισμών στους χρήστες που εξακολουθούν να βασίζονται στο “αρχαίο” λειτουργικό σύστημα ([1]), κυρίως σε όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των δεδομένων τους, την υποστήριξη του λειτουργικού τους συστήματος και την συμβατότητα ([2]) του λογισμικού των εφαρμογών ([3]) που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή τους για την εργασία τους ή/και την διασκέδασή τους.
    Εκτός και αν φοβάστε, σαν άλλοι λουδίτες (luddites), ότι ο εκσυγχρονισμός θα ανατρέψει τα εργασιακά σας δεδομένα καλείστε να απαντήσετε στο ερώτημα τι θα κάνετε με τα Windows XP και πώς σκοπεύετε να χειριστείτε την κατάσταση, ιδιαίτερα αν ανήκετε στο πλήθος που δεν θέλει τα νέα Windows 8 / 8.1

Δεν πρόκειται να αναφερθώ καθόλου στα Windows Vista, και θα πω μόνον ότι 2 μήνες μετά την κυκλοφορία τους στην χώρα μας κυκλοφόρησε το αμίμητο: Vista; . . . Σβήστα!
    Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να έχετε δύο επιλογές, είτε να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σας σύστημα σε Windows 8 είτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικές άλλες εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις που βρίσκονται μεταξύ αυτών των δύο άκρων. Ο καλύτερος τρόπος να καθοριστεί η βέλτιστη λύση για σας είναι να εντοπίσετε τα προβλήματα που θα προκύψουν σε κάθε περίπτωση ώστε να δείτε πώς θα τα αντιμετωπίσετε, συνολικά ή έστω και μερικά.
    Ας πάρουμε με την σειρά τα θέματα–αιτιάσεις που πιο συχνά επικαλούνται οι θιασώτες–υπέρμαχοι των Windows XP ή/και οι πολέμιοι των Windows 8.
Θέλω να δουλεύει το παλιό μου λογισμικό.
    Η πιο προφανής απάντηση σ’ αυτό είναι, απλά, να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ειλικρινά δεν το συνιστώ γιατί σε λίγο δεν θα έχετε πλέον καμία υποστήριξη σε όποια προβλήματα προκύψουν στο λειτουργικό σας.
    Εάν έχετε λογισμικό εφαρμογών που “τρέχει” σε Windows XP, η καλύτερη επιλογή σας είναι μια άλλη έκδοση των Windows. Τόσο τα Windows 7 όσο και τα Windows 8 έχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν το παλαιού τύπου λογισμικό των εφαρμογών σας να “τρέχει” σε λειτουργία συμβατότητας ή σε ένα περιβάλλον εικονικής μηχανής (VM – Virtual Machine) που προσομοιώνει το περιβάλλον των Windows XP.
    Εάν αυτό δεν λειτουργεί για κάποιο λόγο, η πρώτη επιλογή σας θα ήταν να ρωτήσετε τον κατασκευαστή του λογισμικού για μια εκσυγχρονισμένη έκδοση που να μπορεί να συνεργαστεί με ένα λειτουργικό σύστημα αυτής της δεκαετίας.
    Μια άλλη επιλογή σας θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μια έκδοση των Windows, και να δημιουργήσετε έναν υπολογιστή με εικονικό περιβάλλον Windows XP (VM) που χρησιμοποιείται ειδικά για τις εφαρμογές που δεν μπορούν να εργαστούν σε μια διαφορετική έκδοση των Windows.
    Τα Windows XP μπορούν να δημιουργηθούν σαν μια εικονική μηχανή (VM) σε μια διαφορετική έκδοση των Windows, ή Mac OS X, ή ακόμη και Linux. Έτσι, αν επιλέξετε αυτή την κατεύθυνση, έχετε στην πραγματικότητα μια σειρά από επιλογές. Ωστόσο, πρέπει να έχετε ένα αυθεντικό και νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντίγραφο του λειτουργικού για να το τρέξετε σε εικονική μηχανή (VM), και θα χρειαστείτε πιθανώς το λειτουργικό σύστημα προσομοίωσης να το αποκτήσετε σε ένα δίσκο CD ή DVD για να το εγκαταστήσετε.
    Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένα λειτουργικό σύστημα σε μια εικονική μηχανή (VM) εξακολουθεί να είναι ένα λειτουργικό σύστημα και, όταν θα αναλαμβάνει να “τρέξει” το παλιό σας λογισμικό (εφαρμογής/ών), θα είναι το ίδιο ευάλωτο σε επιθέσεις και θα σας εκθέτει στα ίδια προβλήματα των Windows XP όπως ακριβώς τα παλιά σας Windows XP.
    Το πλεονέκτημα που σας παρέχει ένα νεώτερο λειτουργικό σύστημα είναι να να μπορέσετε να εγκαταστήσετε και να “τρέχετε” ένα λογισμικό που σας χρειάζεται και δεν υποστηρίζεται πλέον από τα Windows XP.
Δεν θέλω να αλλάξω τον υπολογιστή μου (Σκευή - HardWare)
    Νεότερα λειτουργικά συστήματα, συνήθως, απαιτούν περισσότερους πόρους συστήματος και καλύτερους υπολογιστές. Υπάρχει όμως μια καλή πιθανότητα, αλλά πρώτα πρέπει να το ελέγξετε, ο υπολογιστής που έχετε με τα Windows XP να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για τα Windows 7 ή τα Windows 8.
    Η καλύτερη επιλογή για την αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού σας είναι κατά πάσα πιθανότητα να εγκαταστήσετε κάποια έκδοση των Linux. Οι υπάρχουσες διανομές Linux, γενικά, απαιτούν ένα κλάσμα του επεξεργαστή, της μνήμης και του χώρου στο σκληρό δίσκο, ή άλλων πόρων που χρειάζεται το λειτουργικό σύστημα Linux και θα εγκατασταθούν μια χαρά στον παλιό σας υπολογιστή με τα Windows XP.
    Το λειτουργικό Linux μπορεί να φανεί δύσκολο στον μέσο χρήστη αλλά, μερικές παραλλαγές του, όπως το Ubuntu Linux, είναι πολύ φιλικές προς τον χρήστη και χρησιμοποιούν (ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας που θα επιλέξετε), έναν αριθμό βοηθημάτων διεπαφής του χρήστη (user interface) με το λειτουργικό σε παραθυρική μορφή (Windows-esque).
    Έτσι, η εκμάθησή τους γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Δεν θέλω να μάθω από την αρχή ένα καινούργιο λειτουργικό σύστημα!
    Αν είναι έτσι, αποκλείονται στα σίγουρα τα λειτουργικά Mac OS X και Linux. Επίσης, κακά τα μαντάτα και για τα Windows 8.
    Η καλύτερη επιλογή σας στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, αν θέλετε να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σας και ταυτόχρονα να ταιριάζει περισσότερο με τα Windows XP που έχετε συνηθίσει, είναι να επιλέξτε τα Windows 7. Ωστόσο, τα Windows 7 υστερούν σε θέματα ασφαλείας δεδομένων σε σχέση με τα πιο πρόσφατα Windows 8 και 8.1
    Έτσι, εάν θελήσετε να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σας με κύριο κριτήριο την ασφάλεια των δεδομένων σας, πηγαίνετε στο Windows 8.
    Ναι, τα Windows 8 έχουν μια τελείως διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση με τη νέα – μοντέρνα (;) επιφάνεια εργασίας, την διεπαφή τους με τον χρήστη (ΜUI - Metro User Interface) και την οθόνη εκκίνησης των Windows 8. Η οθόνη εκκίνησης μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί ώστε κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας να εμφανίζεται κατευθείαν η επιφάνεια εργασίας (desktop) των Windows 7, αλλά με βελτιωμένες επιδόσεις, λειτουργικές ικανότητες και βελτιώσεις στην ασφάλεια των δεδομένων που δεν έχουν τα Windows 7.
Θέλω κάτι απλό αρκεί να δουλεύει
    Το “αρκεί να δουλεύει” είναι το σλόγκαν της Apple. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα Windows XP και δεν θέλετε να μετακινηθείτε σε Windows 7 ή Windows 8, το λειτουργικό Mac OS X είναι ο επόμενος δρόμος.
    Είναι ένα πολύ αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα, και έχει μια σειρά από ωραία και μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ απλό και πολλές από τις λειτουργίες του είναι σχεδόν αυτονόητες για κάποιον που ασχολείται πρώτη φορά με ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά θα φανεί αρκετά δύσκολο σε κάποιον που χρησιμοποίησε λειτουργικό Windows για χρόνια. Μόλις ο χρήστης κατανοήσει την φιλοσοφία του Mac OS X θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό και με πολλές δυνατότητες λειτουργικό σύστημα.
    Για να μεταπηδήστε στο Mac OS X θα χρειαστείτε καινούργιο υπολογιστή. Παρόλο που οι υπολογιστές Mac, επιτραπέζιοι και φορητοί, χρησιμοποιούν την ίδια αρχιτεκτονική hardware της Intel που χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι υπολογιστές με Windows, το λειτουργικό Mac OS X απαιτεί γνήσιο και αυθεντικό hardware της Apple. Η απαίτηση αυτή ενδεχομένως να ισχύει και για τα περιφερειακά σας, αλλά τα 3 – 4 τελευταία χρόνια τα περισσότερα από αυτά (ποντίκι, πληκτρολόγιο, web camera, κ.τ.λ.) είναι συμβατά και με τα δυο λειτουργικά (Windows και Mac).
Δεν θέλω να αναβαθμίζω το λειτουργικό μου κάθε λίγο και λιγάκι
    Για να είμαστε δίκαιοι, κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να κάνει τίποτα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο ρυθμός που η Microsoft εκδίδει νέα λειτουργικά συστήματα είναι πολύ αργός σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.
    Από τότε που η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 7, η Apple κυκλοφόρησε τρεις νέες σημαντικές εκδόσεις του Mac OS X και ήδη σταμάτησε να υποστηρίζει την έκδοση που βγήκε το 2009.
    Το Ubuntu (Linux) κυκλοφορεί μια νέα έκδοση σχεδόν κάθε εξάμηνο και σταμάτησε επίσημα να υποστηρίζει την έκδοση που βγήκε την ίδια στιγμή με τα Windows 7, μόλις δύο χρόνια μετά.
    Η Microsoft πρόκειται να σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows XP, αλλά υποστήριξε αυτό το λειτουργικό σύστημα για 13 χρόνια. Εξακολουθεί να υποστηρίζει τα Windows Vista και θα συνεχίσει να παρέχει εκτεταμένη υποστήριξη για τα Windows 7 μέχρι το 2020, 11 χρόνια μετά την αρχική τους κυκλοφορία.
    Κανείς δεν σας υποχρεώνει να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σας αλλά, αν ψάχνετε για το λειτουργικό σύστημα που θα υποστηρίζεται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να το αναβαθμίσετε, σίγουρα θα πρέπει να επιλέξετε τα Windows.
Δεν θέλω να ξοδέψω χρήματα
    Αυτό το ζήτημα δεν διαφέρει πολύ από το να μην θέλετε να αλλάξτε τον υπολογιστή σας αλλά, οι εναλλακτικές είναι ακόμη λιγότερες. Ακόμη και αν ο παλιός σας υπολογιστής με τα Windows XP είναι ικανός να “τρέξει” τα Windows 7 ή τα Windows 8 με ικανοποιητική απόδοση, η αναβάθμιση του λειτουργικού θα σας κοστίσει και αναφέρομαι, βέβαια, σε νόμιμη χρήση αυθεντικών και όχι “σπασμένων”.
    Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για υλικό ή λογισμικό, η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος Linux είναι μοναδική σας επιλογή.
    Είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα, και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από παραλλαγές για να διαλέξετε. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία διατίθενται δωρεάν και σας δίνουν την δυνατότητα να εκτελέσετε κάποιες – αρκετές εφαρμογές των Windows μέσα από το λειτουργικό Linux χρησιμοποιώντας δική του εφαρμογή όπως το WINE (windows emulator). Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσετε το λογισμικό κάποιων εφαρμογών για Windows με τις αντίστοιχες για Linux, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην διαχείριση των αρχείων που έχετε δημιουργήσει με τις εφαρμογές για Windows.
    Τα καλά νέα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών που θα χρησιμοποιείτε με το Linux είναι επίσης ανοικτών πηγών και ελεύθερα διαθέσιμα. Έτσι, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα βρείτε κάτι που θα “δουλέψει” για σας χωρίς να ξοδέψτε ούτε μια δεκάρα ή σεντ (όπως το προτιμάτε).
    Στο κάτω-κάτω της γραφής, μένετε εκεί που είστε με τον υπολογιστή σας και τα Windows XP. Σαφώς και το κάνετε αυτό με δική σας ευθύνη, και η Microsoft δεν θα είναι εκεί για να σας ρίξει ένα σωσίβιο, όταν αρχίστε να πνίγεστε.
    Εγώ, σας συμβουλεύω να στραφείτε στα Windows 8. Θα χρειαστείτε μισή με μία ώρα να συνηθίσετε το καινούργιο παραθυρικό περιβάλλον.
    Και αν αυτό δεν το “έχετε”, τουλάχιστον τώρα ξέρετε ποιες επιλογές έχετε.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
    Στην επόμενη και τελευταία σελίδα έχω ένα γράφημα από ανεξάρτητο οργανισμό μετρήσεων με τα ποσοστά συμμετοχής στην παγκόσμια αγορά, μέχρι και τον Φεβρουάριο 2014, των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft και της Apple.
   
Το λειτουργικό Linux δεν καταγράφεται καθώς δεν περνάει μέσα από πωλήσεις αλλά διανέμεται δωρεάν.
Τα Windows 7 έχουν μερίδιο αγοράς   50,90 %
Τα Windows XP έχουν μερίδιο αγοράς            17,07 %
Το Mac OS X έχουν μερίδιο αγοράς     7,74 %
Τα Windows 8 έχουν μερίδιο αγοράς   7,36 %
Τα Windows 8.1 έχουν μερίδιο αγοράς            3,55 %
Τα Windows Vista έχουν μερίδιο αγοράς         3,58 %



([1])     Λειτουργικό Σύστημα . Το λογισμικό (software) που πρέπει να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή για να μπορεί ο χρήστης να επικοινωνεί με αυτόν και και μέσω αυτού, με τα περιφερειακά του. Η Λειτουργική Πλατφόρμα του υπολογιστή. Αλλιώς OS (Operating System).
([2])     Συμβατότητα. Η δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή και το λογισμικό των εγκατεστημένων εφαρμογών.
([3])    Λογισμικό Εφαρμογών. Τα προγράμματα που εγκαθιστούμε για να εκτελέσουμε διάφορες εργασίες (κειμενογράφοι, αναλυτικά φύλλα επεξεργασίας, επεξεργαστές ήχου και εικόνας, σαρωτές, εκτυπωτές, κ.τ.λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου