Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

11.Μιχριμάχ

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
11.Μιχριμάχ
Τώρα, μη μου πείτε ‘’τι δουλειά έχει ετούτη εδώ’’.
Απλώς, επειδη ο Σουλε’ι’μάν ο Μεγαλοπρεπής έγινε από τα δημοφιλή σήριαλ της ελληνικής τηλετύφλωσης, και επειδή αρκετοί, δυστυχώς το βλέπουν μετα μανίας ( ξέρω τι λέω…),λίγες πληροφορίες δεν βλάπτουν. Διαβάστε να μορφωθείτε, αμόρφωτοι !
Από τη Βικιπαίδεια,
    Η Μιχριμάχ Σουλτάν (τουρκ. Mihrimah Sultan) ήταν κόρη του Οθωμανού Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ και της συζύγου του, Χουρρέμ. Η Μιχριμάχ Σουλτάν γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1522 στο παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πέθανε στις 25 Ιανουαρίου του 1578 σε ηλικία 55 ετών
    Mihr-i-mah σημαίνει Ήλιος και φεγγάρι.
    Η Μιριμάχ ταξίδεψε σ' ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατορία με τον πατέρα της καθώς εκείνος επιτηρούσε τα εδάφη και κατακτούσε νέα. Βρίσκεται γραμμένο στην περσική λογοτεχνία ότι η ίδια ταξίδεψε σε μάχη με τον πατέρα της πάνω σ' ένα αραβικό άλογο που ονομαζόταν Batal, και συγκεκριμένα στη Μάχη της Γκίζας στη βόρεια Αίγυπτο έξω από την Αλεξάνδρεια.
    Τη νεαρή αυτη Σουλτάνα, την αντιπαθούσε η μητέρα κι ο πατέρας της. Γι' αυτό, ήταν η πιο ισχυρή πριγκιπισσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία...
    Στην Κωνσταντινούπολη τις 26 Νοεμβρίου του 1539, σε ηλικία 17 ετών, η Μιριμάχ Σουλτάν παντρεύτηκε τον Νταμάτ Ρουστέμ Πασά (τουρκ. Damat Rüstem Pasha,damat είναι όρος που αποδιδόταν στους γαμπρούς της Οθωμανικής δυναστείας) τον Μεγάλο Βεζίρη του Σουλεϊμάν. Η Μιριμάχ ήταν δυσαρεστημένη με την ένωση αυτή. Η ίδια άκμασε ως προστάτιδα των τεχνών και συνέχισε να ταξιδεύει με τον πατέρα της μέχρι τον θάνατο του συζύγου της.
    Το γεγονός ότι η Μιριμάχ ενθάρρυνε τον πατέρα της να ξεκινήσει την εκστρατεία εναντίον της Μάλτας, υποσχόμενη να κατασκευάσει 400 γαλέρες με δικά της έξοδα, ότι όπως και η μητέρα της έγραφε γράμματα στον Βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμούνδο τον Δεύτερο, και ότι δάνεισε στον αδερφό της Σουλτάνο Σελίμ Β΄ 50.000 χρυσές λίρες μετά το θάνατο του πατέρα της για να καλύψει αυτός τις άμεσες ανάγκες του, αντικατοπτρίζουν την πολιτική ισχύ την οποία είχε.
    Η Μιριμάχ δεν ήταν απλώς μία πριγκίπισσα, αλλά είχε λάβει τον τίτλο Βαλιντέ Σουλτάν (τουρκ. Valide Sultan), τίτλος που ισοδυναμεί με το «βασιλομήτωρ», όταν έγινε Σουλτάνος ο νεότερος αδερφός της Σελίμ, εφόσον η μητέρα της, Χουρέμ Σουλτάν, είχε πεθάνει.
    Στην οθωμανική Τουρκία, η Βαλιντέ σουλτάν είχε κατά παράδοση πρόσβαση σε υπολογίσιμους οικονομικούς πόρους και συχνά χρηματοδοτούσε σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα. Τα πιο σημαντικά έργα που διεκπεραίωσε η Μιριμάχ Σουλτάν είναι δύο συγκροτήματα τζαμιών στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης που φέρουν το όνομά της, και τα δύο σχεδιάστηκαν από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του πατέρα της, Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί που έχτισε η Μιριμάχ στην Πύλη της Αδριανούπολης, στο δυτικό τοίχο στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης, ήταν ένα από τα πιο ευφάνταστα σχεδιάσματα του Σινάν. Το δεύτερο τζαμί ονομάζεται Iskele και βρίσκεται στην περιοχή Ουσκουντάρ (τουρκ. Üsküdar) της Κωνσταντινούπολης.   
    Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τα δύο αυτά τζαμιά. Λέγεται ότι ο Μιμάρ Σινάν ερωτεύτηκε την Μιριμάχ και έχτισε το μικρότερο τζαμί στην Πύλη της Αδριανούπολης (τουρκ. Edirnekapi) χωρίς την έγκριση του παλατιού, αλλά από δική του βούληση και το αφιέρωσε στον έρωτά του. Ο θρύλος συνεχίζεται λέγοντας ότι την 21η Μαρτίου (όταν η μέρα και η νύχτα έχουν ίδια διάρκεια και είναι η μέρα που γεννήθηκε η Μιριμάχ, ως εκ τούτου και το όνομά της) την ώρα που ο ήλιος δύει, εάν έχει κανείς καθαρή οπτική και στα δύο τζαμιά, θα παρατηρήσει ότι καθώς ο ήλιος δύει πίσω από το μοναδικό μιναρέ του τζαμιού της πύλης της Αδριανούπολης, το φεγγάρι υψώνεται ανάμεσα στους δύο μιναρέδες του τζαμιού του Ουσκουντάρ. Επίσης ο διάσημος αρχιτέκτονας Μιμάρ Σινάν έκτισε το Τέμενος Μιριμάχ στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της.
    Η Μιριμάχ Σουλτάν με τον Ρουστέμ Πασά απέκτησαν 3 παιδιά: την Αϊσέ Χιουμασάχ Σουλτάν, τον Σουλτανζάντε Μουράτ Μπέη και τον Σουλτανζάντε Μεχμέτ Μπέη. Τάφηκε στο Τέμενος Σουλεϊμανιέ.
    Την Αισέ την έκλεψε η Νιγκιάρ Χατούν όταν ήταν μωρό, όμως βρήκαν το κοριτσάκι σωό και αβλαβές, ενώ τη Νιγκιάρ νεκρή. Αυτός ο λόγος της απαγωγής ήταν πως το δικό της μωρό το είχαν δώσει σ' άλλη οικογένεια. Και νοσταλγούσε το μωράκι της η Νιγκιάρ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου