Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

4.ΨΝΘ “Εκκένωση” από ασθενείς έως το τέλος του χρόνου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.ΨΝΘ “Εκκένωση” από ασθενείς έως το τέλος του χρόνου
Της Νικολέττας Μπούκα
    Την “εκκένωση” τμημάτων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 ζητεί, με έγγραφό του, το υπουργείο Υγείας.
    Συγκεκριμένα, το έγγραφο που φέρει την υπογραφή της υφυπουργού Ζέττας Μακρή επισημαίνει ότι έως το τέλος του χρόνου πρέπει να αδειάσουν από ασθενείς τα τμήματα παρατεινόμενης νοσηλείας και επανένταξης.
    Οι ασθενείς αυτοί θα μετακινηθούν σε εξωτερικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δημόσιες ή ιδιωτικές, εφόσον βέβαια βρεθεί κενός χώρος να τους υποδεχτεί, αφού οι δομές είναι ήδη κορεσμένες.  Μάλιστα, το υπουργείο προειδοποιεί την αρμόδια επιτροπή του νοσοκομείου, η οποία έχει οριστεί να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο κι αποτελείται από έναν ψυχίατρο, δύο κοινωνικούς λειτουργούς κι έναν εργοθεραπευτή, ότι εάν δεν ολοκληρώσει εγκαίρως τηνεκκένωση”, θα υποστεί τις έννομες συνέπειες.
    Εδώ και περίπου μία εβδομάδα λάβαμε το παραπάνω έγγραφο. Στα δύο τμήματα υπάρχουν συνολικά 60 ασθενείς. Στο μεν πρώτο είναι άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, ψυχικά και σωματικά, ενώ στο δεύτερο είναι άτομα τα οποία χρειάζονται ένα διάστημα προετοιμασίας πριν να βγουν στην επανένταξη”, δηλώνει στη “Μ” ο συντονιστής διευθυντής του τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ, ψυχίατρος Θανάσης Βαξεβάνης.
    Παράλληλα, εξηγεί ότι πλέον το νοσοκομείο έχει μείνει ακέφαλο, καθώς έληξε η θητεία του μέχρι πρότινος διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή κι αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ, για να αναλάβουν καθήκοντα τα νέα πρόσωπα που επελέγησαν. Συνεπώς, υπάρχει αδυναμία συνεννόησης κι ενημέρωσης από οποιονδήποτε υπεύθυνο.
    Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβάνη, προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο σχέδιο εκ μέρους της πολιτείας για το τι θα γίνει. Ο πιθανός αριθμός των εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας ανέρχεται σε 82 έως 89, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν δύο κλινικές, εκ των οποίων μία στον “Άγιο Δημήτριο” και μία στο “Ιπποκράτειο”.

 “Οι ασθενείς θα κοιμούνται σε γέφυρες και παγκάκια”
    Για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν το παραδέχεται μπερδεύοντας τους εργαζόμενους κάνει λόγο στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Κωνσταντινίδης.
    Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Πάντως, το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας σε όλα τα νοσοκομεία -και τα ψυχιατρικά- θα προέλθει από τους κλάδους των οδηγών, των τεχνικών υπηρεσιών και της σίτισης. Βάσει του σχεδιασμού, οι οδηγοί θα βγουν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν οργανικές θέσεις στο ΕΚΑΒ, τις οποίες θα στελεχώσουν ως πληρώματα ασθενοφόρων. Οι τεχνικές υπηρεσίες θα ενοποιηθούν και θα δημιουργηθεί μία ενιαία ανά ΥΠΕ. Με το σχέδιο αυτό διαφαίνεται μείωση στο μισθολογικό κόστος, αλλά με την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε ιδιώτες, αυτοί που θα επιβαρυνθούν οικονομικά είναι οι φορολογούμενοι”, εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.
    Αναφερόμενος στις αλλαγές στα ψυχιατρεία, επισημαίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει τη διευθέτηση του θέματος έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2014.
    Εάν κλείσουν οι δομές του ΨΝΘ, δεν υπάρχει η υποδομή για να γίνει υποδοχή των ψυχικά ασθενών. Οι υπάρχουσες δομές είναι ήδη κορεσμένες, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα εκ μέρους του υπουργείου για διασφάλιση συγκεκριμένου αριθμού κλινών στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων και διασύνδεση των κλινικών μεταξύ τους. Επίσης, από το 2011 εκκρεμεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία δύο οικοτροφείων κι ενός κέντρου ψυχικής υγείας στη Θεσσαλονίκη”, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία σχεδίου κι υποδομών θα αφήσει στον δρόμο ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι θα αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια και κάτω από γέφυρες. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι ανασφάλιστοι ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου