Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

4.«Θερμή» υποδοχή στην τρόικα

4.«Θερμή» υποδοχή στην τρόικα 
    Επεισοδιακά άρχισε η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα χθες, καθώς διαδηλωτές και μεμονωμένοι πολίτες έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν έξω από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη σκληρή λιτότητα αλλά και για τις απολύσεις στο δημόσιο.
    Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών επέμειναν ότι η πρώτη συνάντησή τους με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και τον Ματία Μορς της Ε.Ε. (σ.σ. ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ δεν ήρθε τελικά εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων στο ευρωκοινοβούλιο) έγινε σε καλό κλίμα, αν και τελικά οι εκπρόσωποι των δανειστών φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο του υπουργείου, αφού στην είσοδο επικρατούσε ένταση ανάμεσα στα ΜΑΤ και υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης και καθαρίστριες που διαμαρτύρονταν για τη διαθεσιμότητα.
ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΕΣ
   
Φτάνοντας στο υπουργείο Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν, ένας διαδηλωτής πέταξε προς το μέρος του κέρματα και αμέσως προσήχθη από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μετά εμφανίστηκε και η γραφική Ελ. Λουκά εκτοξεύοντας κατάρες για την τρόικα. Σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν έξω από το υπουργείο, μέσα τα πράγματα κύλησαν ήρεμα, με μόνη εξαίρεση όταν οι διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από το γραφείο του κ. Χατζηδάκη κατέβηκαν στον όροφο όπου ήταν η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο φωνάζοντας συνθήματα, όπως «go home…».
    Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης ο Γιάννης Στουρνάρας προέβαλε το επιχείρημα ότι δεν απαιτούνται νέα οικονομικά μέτρα εξαιτίας της καλής πορείας των δημοσίων εσόδων, ενώ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα έσοδα.
    Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου τόνισε ότι τα φορολογικά έσοδα Οκτωβρίου εμφανίζουν υπέρβαση 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο δεν δεσμευόταν ότι θα συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός το προσεχές διάστημα ή θα εμφανιστεί μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που έχει αναγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. «Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί, για να στοιχειοθετήσουμε μία καλή επιχειρηματολογία με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», σχολίασε. Συνεργάτες του κ. Στουρνάρα διαβεβαίωναν ότι στη χθεσινή συνάντηση δεν ετέθησαν το επίμαχο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού ούτε τα προαπαιτούμενα, αλλά συμφωνήθηκε η ατζέντα της επόμενης συνάντησης, που θα γίνει την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική συμμόρφωση, από τις οποίες το υπουργείο περιμένει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις, τις τράπεζες και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αργά το βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη συνάντησή του με την τρόικα και να κάνει τις σχετικές διαβουλεύσεις.
    Στη συνάντηση που είχε η τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο τελευταίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας για τις «γνωστές και καινοτόμες προτάσεις του υπουργείου και τους μηχανισμούς που εισάγονται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, και άλλες πρωτοβουλίες όπως η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων» και έγινε συζήτηση επ’ αυτών των θεμάτων, ενώ ο διάλογος θα συνεχιστεί σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια.
«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
   
Στο μεταξύ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης «φωτογράφισε» χθες τις δομές και τις υπηρεσίες από τις οποίες θα προκύψουν οι 4.000 απολύσεις στο δημόσιο, που απαιτεί η τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και από πού θα τροφοδοτηθεί το πρόγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας.
    Με δηλώσεις του έκανε σαφές ότι θα προκύψουν όχι από το στενό δημόσιο τομέα αλλά από την επέκταση της αξιολόγησης σε μεγάλα, μεσαία και μικρά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Στις απολύσεις είπε ότι θα προσμετρηθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, 1.000 θα προκύψουν από την αμυντική βιομηχανία και 320 από την απομάκρυνση επίορκων. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η αξιολόγηση επεκτείνεται σε ΔΕΚΟ, ακόμη και στις συγκοινωνίες, και τόνισε ότι όσοι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ δεν απογράφηκαν θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ Νέο αντάρτικο για το φόρο ακινήτων
   
Νέο «αντάρτικο» για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εκδηλώθηκε χθες. Οι βουλευτές Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Αλέξανδρος Κοντός, με μια ιδιαιτέρως σκληρή επιστολή τους προς τον κ. Στουρνάρα, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη φορολόγηση της αγροτικής παραγωγικής γης. Υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο και προειδοποιούν πως «η επιβολή εύκολων ταμειακών μέτρων, για εισπρακτικούς και μόνο σκοπούς, θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον αγροτικό πληθυσμό και πληθώρα προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή». «Απευχόμαστε την τυχόν εφαρμογή της ρήσης ‘όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες’», καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου