Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ξεκινά στις ΗΠΑ η δίκη για την Halkbank που ανήκει στην Τουρκική κυβέρνηση


Ξεκινά στις ΗΠΑ η δίκη για την Halkbank που ανήκει στην Τουρκική κυβέρνηση
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
laimitomos.com
          Τι κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιρνε κάθε τόσο τηλέφωνο τον Πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο για να μεσολαβήσει ώστε να σταματήσει τη δίωξη της Halkbank, της «αμαρτωλής» τουρκικής τράπεζας που κατηγορείται ότι έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν – μεταξύ άλλων – και ότι χρηματοδοτεί απευθείας τον Τούρκο Πρόεδρο;
          Τι κι αν υποσχόταν ο Τραμπ στον Ερντογάν να κάνει υπομονή, και ότι «θα βάλει δικούς του δικαστές” για να ρυθμίσουν το θέμα; Αργά το βράδυ της Πέμπτης(2/7), το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι καθώς το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν όρισε δικάσιμο για την ποινική υπόθεση της Halkbank για τον Μάρτιο του 2021.
          Η κατηγορία, η οποία επισείει σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους ποινή ικανή να εξαφανίσει την κρατική τουρκική τράπεζα και να κλονίσει συθέμελα το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, είναι ότι η  Halkbank βοήθησε το Ιράν να αποφύγει δισεκατομμύρια δολάρια από τις οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Η ύστατη απόπειρα αποφυγής
          Οι δικηγόροι της Halkbank, το γραφείο Williams & Connolly, υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι η παγκόσμια πανδημία έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τους πελάτες τους και ισχυρίστηκαν ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για μεταφράσεις των καταθέσεων των πιθανών μαρτύρων. Ζήτησαν η δίκη να αναβληθεί για τον Μάρτιο του 2022
          Η Halkbank, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην τουρκική κυβέρνηση, κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε μια σειρά επιχειρήσεων-βιτρίνα στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μεταφέρει έσοδα από πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, κατά παράβαση του εμπάργκο που απαγορεύει στο Ιράν κάθε πρόσβαση στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.
          Οι εισαγγελείς είπαν ότι “ανώτατοι αξιωματούχοι” στο Ιράν και την Τουρκία φέρεται να συμμετείχαν στο σχέδιο, και ορισμένοι από αυτούς έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες για να προφυλάξουν την τράπεζα από τον έλεγχο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών και τραπεζών.
          Η Halkbank, ελέγχεται άμεσα από τον Τούρκο πρόεδρο και αποτελεί το χρηματοδοτικό του εργαλείο. Είναι η μόνη υπόθεση που τον αγγίζει προσωπικά και έχει τη δυνατότητα να αποθεμελιώσει το μηχανισμό εξουσίας του αλλά και το διεθνές του γόητρο. Η απόφαση έχει και σαφές χρονοδιάγραμμα. Τα δικαστήρια ανέλαβαν δράση και τα τηλεφωνήματα στο Οβάλ Γραφείο για παρέμβαση δεν έχουν πια κανένα νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου