Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Ο Μαδούρο κάνει πλάνα διαφυγής: Τον πιέζει και η γυναίκα του


Ο Μαδούρο κάνει πλάνα διαφυγής: Τον πιέζει και η γυναίκα του
Η στάση του Πούτιν και του Ερντογάν
    Ο Νικολάς Μαδούρο δέχεται τεράστια πίεση, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Οι ΗΠΑ τον προτρέπουν να πάει σε μια... ωραία παραλία μακριά από τη Βενεζουέλα. Πού θα καταλήξει όμως, αν τελικά φύγει;
    Μέχρι τώρα, ο Μαδούρο έχει αντέξει επί χρόνια παρά τις διαμαρτυρίες, την κατάρρευση της οικονομίας αλλά και τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας. Ομως, τώρα η πίεση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η οικονομική «θηλιά» σφίγγει και πολλά κράτη τον καλούν να κάνει εκλογές, ή να κάνει στην άκρη. Δημοσίως, ο Μαδούρο επιμένει ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει απέχει ακόμη, αν τελικά συμβεί. Παρόλα αυτά, ήδη καταστρώνονται πλάνα έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση που αναγκαστεί να εγκαταλείψει ξαφνικά από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τέσσερις ανθρώπους που έχουν γνώση αυτών των συζητήσεων.
Η Κούβα και το Μεξικό
    Βέβαια, η όποια διαφυγή ενέχει ρίσκο, τόσο για τον Μαδούρο, όσο και για τη χώρα που θα καταλήξει. Αν και οι ΗΠΑ τον προτρέπουν να φύγει, η Ουάσινγκτον δεν θα δει με πολύ καλό μάτι τη χώρα που θα του προσφέρει καταφύγιο, σημειώνει το Bloomberg. Και σίγουρα ο Μαδούρο θα θέλει να αισθάνεται ασφαλής, μακριά από το «χέρι» της νομοθεσίας της Βενεζουέλας αλλά και του διεθνούς δικαίου.
    Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποιοι προορισμοί που είναι υπό συζήτηση περιλαμβάνουν την Κούβα, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η κυβέρνηση του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ στην Κούβα είναι ιδεολογικός σύμμαχος της Βενεζουέλας του Μαδούρο. Επίσης, έχει συζητηθεί η πιθανότητα να πάει στο Μεξικό, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που επικαλείται το Bloomberg. Ο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Επίσης, ο Μαδούρο είχε παραστεί στην ορκωμοσία του Λόπεζ Ομπραντόρ, στο Μεξικό, τον Δεκέμβριο.
    Ομως, αν ο Μαδούρο ή οι άνθρωποί του ταξιδέψουν στην Κούβα, αυτό θα δώσει στις ΗΠΑ τη δικαιολογία για να στρέψουν ξανά την προσοχή τους στην Αβάνα, ανέφερε πηγή του Bloomberg, που επικαλέστηκε πιθανές αποδείξεις που συνδέουν κάποιους αξιωματούχους με εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών στην περιοχή. Αυτό θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να προχωρήσουν με ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα βάζουν στο στόχαστρο την Κούβα, για ενθάρρυνση κρατικά υποστηριζόμενης τρομοκρατίας στην περιοχή, ανέφερε η ίδια πηγή.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χόρχε Ροντρίγκεζ, ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας, ταξίδεψε στο Μεξικό τον προηγούμενο μήνα, περίπου το διάστημα που επισκέφθηκε τη χώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ατομο με γνώση των συζητήσεων ανέφερε ότι στο επίκεντρο ήταν η πιθανότητα να μεσολαβήσει το Μεξικό για διάλογο ανάμεσα στον Μαδούρο και την αντιπολίτευση. Αλλη πηγή ανέφερε όμως ότι το θέμα των πιθανών διαδρομών διαφυγής έπεσε στο τραπέζι στα τέλη του
2018. Το Μεξικό δεν έχει προσφέρει άσυλο στον Μαδούρο, δήλωσε στο Bloomberg αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Πάντως, το Μεξικό έχει παράδοση στο να δίνει άσυλο σε ξένους, κάτι που είχε κάνει τόσο για τον Τρότσκι, όσο και για τον Σάχη του Ιράν.
Τον πιέζει και η σύζυγός του
    Οι σχετικές συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και επειδή η σύζυγος του Μαδούρο, Σίλια Φλόρες τον πιέζει ολοένα και περισσότερο να έχει έτοιμο ένα plan B, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η τύχη του Μαδούρο, της οικογένειάς του και των στενών συνεργατών του αποτελεί ζήτημα κλειδί για την όποια μετάβαση εξουσίας στη Βενεζουέλα. Στη σύνοδο ευρωπαϊκών και λατινοαμερικάνικων χωρών, την προηγούμενη εβδομάδα, συμφωνήθηκε να γίνει δουλειά για μία ειρηνική πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε νέες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.
    «
Νομίζω ότι είναι καλύτερο για τη μετάβαση στη δημοκρατία, να είναι εκτός χώρας ο Μαδούρο», δήλωσε ο Ελιοτ Αμπραμς, ειδικός αντιπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για θέματα που αφορούν τη Βενεζουέλα. «Υπάρχουν αρκετές χώρες που πιστεύω ότι είναι πρόθυμες να τον υποδεχθούν», είπε ο ίδιος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι χώρες πλην της Ρωσίας και της Κούβας έχουν δηλώσει στην Ουάσινγκτον διατεθειμένες να δεχθούν μέλη του καθεστώτος, αν κάτι τέτοιο βοηθήσει στη μετάβαση.  Ομως, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν κατονόμασε αυτές τις χώρες.
    Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η τύχη του αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στη διεθνή κοινότητα, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Μία πρόσθετη επιπλοκή είναι το τι θα συμβεί και με τον αντιπρόεδρο του κόμματος του Μαδούρο, Ντιοσδάδο Καμπέλιο, καθώς Αμερικανοί εισαγγελείς συγκεντρώνουν στοιχεία σε βάρος του από το 2015, για εμπόδιο ναρκωτικών.
Η στάση του Πούτιν
    Οσο για τη στάση της Ρωσίας, το Κρεμλίνο δεν ενθαρρύνει τον Μαδούρο να φύγει, εκτός αν υπάρχει ξεκάθαρη εναλλακτική. Και για τη Μόσχα ο Γκουαϊδό δεν αποτελεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg. «Δεν σχεδιάζει να πάει πουθενά», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντρέι Κλίμοφ, Ρώσος βουλευτής, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεθνών υποθέσεων. «Νομίζω ότι πιθανότερο είναι ο Μαδούρο και οι άνθρωποί του να γίνουν αντάρτες και να κάνουν τη Βενεζουέλα ένα δεύτερο Βιετνάμ.    Η Ρωσία συνομιλεί με τον Μαδούρο προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις, εντός και εκτός συνόρων. Αλλά δεν μπορούμε να τον διατάξουμε», συμπλήρωσε.
    Αν ο Μαδούρο στραφεί στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα του δώσει καταφύγιο, δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, που έχει συσταθεί από το Κρεμλίνο.  «
Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας. Και αυτός είναι δικός μας», συμπλήρωσε. Ομως, η Μόσχα εκτιμά πως ο Μαδούρο μπορεί να επιβιώσει της κρίσης, συμπλήρωσε ο Κορτούνοφ. «Πιστεύω πως ο Μαδούρο έχει άλλα καταφύγια πιο κοντά του από ότι η Ρωσία. Αλλά αυτό είναι ακόμη πρώιμο. Μέχρι στιγμής, το καθεστώς έχει δείξει κάποια ανθεκτικότητα», συμπλήρωσε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν
    Διαφορετική είναι η στάση της Αγκυρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Μαδούρο τον προηγούμενο μήνα για να εκφράσει τη στήριξή του, αποκαλώντας τον «αδελφό» του. Η Τουρκία, προορισμός τόνων χρυσού της Βενεζουέλας, έχει προσφερθεί να υποδεχθεί τον Μαδούρο, μόνο όμως ως ύστατη διέξοδο, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των συζητήσεων. Η όποια σχετική απόφαση θα ληφθεί απευθείας από τον Ερντογάν και προς το παρόν η προτεραιότητα είναι να τον στηρίξουν στη χώρα του, ανέφερε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.
    Τέλος, το Βατικανό επίσης μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στην οργάνωση κάποιου είδους εξόδου για τον Μαδούρο, δήλωσε άλλη πηγή. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γκουαϊδό κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου