Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ελεύθερος ο Ριχάρδος & άλλοι 7 για την υπόθεση του χρυσού


Ελεύθερος ο Ριχάρδος & άλλοι 7 για την υπόθεση του χρυσού
Θα δώσει εγγύηση 200.000 ευρώ
    Εκτός φυλακών , πιθανότατα σήμερα το πρωί, θα βρεθούν ο  ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και οι άλλοι 7 προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση του χρυσού μετά το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών.
Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για να ανοίξει η πόρτα των φυλακών για τον γνωστό ενεχυροδανειστή, είναι να καταβάλλει το ποσό των 200.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί ως χρηματική εγγυοδοσία. Κατά πληροφορίες ωστόσο, οι λογαριασμοί του είναι δεσμευμένοι και υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης του εν λόγω ποσού.
    Εκτός από την εγγυοδοσία, στον Ριχάρδο όπως και στον Τούρκο φερόμενο ως υπαρχηγό της οργάνωσης, επιβλήθηκαν και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Α.Τ της περιοχής τους τις πρώτες 5 ημέρες κάθε μήνα. 
    Για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους ορίστηκαν περιοριστικοί όροι, χωρίς εγγύηση.
    Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στο δικαστικό συμβούλιο μετά την διάταξη της ανακρίτριας και την πρόταση της εισαγγελέως. Σύμφωνα με την ανακρίτρια, δεν συνέτρεχαν πλέον οι προϋποθέσεις της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, μετά την  τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, κατά την κείμενη νομοθεσία.
Πώς προκλήθηκε το φιάσκο
    Το βασικό αδίκημα (κακούργημα) που περιλαμβανόταν στην δικογραφία της αστυνομίας, ήταν αυτό της λαθρεμπορίας χρυσού. Όπως όμως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, τη διαδικασία νόμιμης εξαγωγής χρυσού, η αστυνομία εν σπουδή την πληροφορήθηκε από έναν… ιδιώτη εκτελωνιστή, και όχι από επίσημη δημόσια υπηρεσία! Η υπεράσπιση του κ. Ριχάρδου και των άλλων προφυλακισμένων, σ’ επαφή της με την ανακρίτρια την ενημέρωσε ότι τα όσα είπε ο εκτελωνιστής στην αστυνομία, δεν ισχύουν, κατά την κείμενη νομοθεσία.
    Κατόπιν αυτού, η ανακρίτρια ζήτησε αμέσως ενημέρωση από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ως προς το τι ισχύει ακριβώς για το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού. Μετά τις έγγραφες αυθημερόν ( Τρίτη) απαντήσεις της ΑΑΔΕ η ανακρίτρια ενημέρωσε την εισαγγελία πρωτοδικών, ζητώντας παράλληλα την άρση των ενταλμάτων της προσωρινής κράτησης των 8 κατηγορούμενων που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, επειδή από τις απαντήσεις αυτές, με βάση ανάλογες υποθέσεις του 2013 και 2015, «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους, ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση».
    Και αντί οι αρμόδιες υπηρεσίες να παραδεχθούν την εσφαλμένη τακτική τους και να δεχθούν την πρόταση της ανακρίτριας για αποφυλάκιση των κατηγορουμένων (οι οποίοι θα δικασθούν ενδεχομένως για την τέλεση πλημμελημάτων…), για να μην… εκτεθεί ο κ. Τσίπρας που από του βήματος της Βουλής  θέλησε να παίξει τον… δικαστή, ξεκίνησε όλο το αλαλούμ.
    Κατόπιν όλων τούτων, θεωρείται πιθανή μια συμπληρωματική δικογραφία για τις φορολογικές παραβάσεις και εκ νέου κρίση των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να περισωθεί η υπόθεση- αλλά και… οι εντυπώσεις που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέλησε να δώσει (ως μη όφειλε…) εμφανιζόμενος γνώστης υπόθεσης που εκκρεμούσε στην δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου