Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Μύθος των «Μισθών Βουλγαρίας»Ο Μύθος των «Μισθών Βουλγαρίας»
    Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση: θα μας κάνουνε Βουλγαρία! Οι μισθοί μας θα γίνουν μισθοί Βουλγαρίας! Θα παίρνουμε συντάξεις Βουλγαρίας! Είναι όμως έτσι; Πρέπει να φοβόμαστε τους μισθούς της Βουλγαρίας και το μοντέλο της οικονομίας της; Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα της σχετικά μικρής πόλης των 25.000 κατοίκων που εδρεύει η εταιρεία μας, η Taxbg, το Gotse Delchev.
    Ας πούμε λοιπόν, πως σε αυτή τη πόλη μία εταιρεία ψάχνει για ανειδίκευτους εργάτες. Θα βρει με δυσκολία κάπου κοντά στα 600 Λέβα (περίπου 300 ευρώ.) Τα νούμερα ανεβαίνουν καθώς θα χρειαστείς κάποιον εξειδικευμένο εργάτη ή προσωπικό. Π.χ. ένας οδηγός με δίπλωμα Γ’ κατηγορίας θα πάρει περίπου 1.200 Λέβα. Μία κοπέλα με γνώσεις υπολογιστή και Αγγλικά περίπου στα 900 -1.000 Λέβα, μία φαρμακοποιός με πτυχίο 1.200-1.300 και μία απλή υπάλληλος φαρμακείου χωρίς πτυχίο γύρω στα 700-800 λέβα. taxbg
    Μείνετε μόνο σε αυτά τα νούμερα και μη κάνετε τις μετατροπές σε ευρώ ακόμα. Η ισοτιμία είναι 1.95 οπότε χονδρικά μία διαίρεση δια 2 θα σας δώσει το αποτέλεσμα, Αλλα μη βιαστείτε γιατί πρέπει να συνυπολογίσετε και κάτι άλλο που θα θίξω παρακάτω.
Μισθοί Βουλγαρίας σε μεγαλύτερες πόλεις:
    Πηγαίνοντας προς τις μεγαλύτερες πόλεις που λόγο της χαμηλής φορολογίας έχει μεγάλες εταιρείες από πολυεθνικές μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε, συναντάς διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς από αυτούς που ανέφερα και μηδενική ανεργία. Ο εργαζόμενος «παζαρεύει» το μισθό του και τις παροχές και αν δε του αρέσει, αποχωρεί βρίσκοντας εύκολα άλλη δουλειά! Περιζήτητοι γαμπροί δε, είναι τα παιδιά που σπουδάζουν προγραμματιστές γιατί ο αρχικός τους μισθός θα είναι στα 4.000 Λέβα. (το καταλάβαμε το αρχικός, έτσι δεν είναι;) Μιλάμε για νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας.
Μισθοί Βουλγαρίας δημοσίων υπαλλήλων:
Υπάλληλος εφορίας: 650-700 Λέβα
Δημοτικός Παρκαδόρος, κηπουρός κτλ: 425 Λέβα (Κατώτατος νομοθετημένος μισθός χωρίς αυξήσεις.)
Νηπιαγωγός: 700-750 Λέβα
Ταμίας Τραπέζης: 650-700 Λέβα
Περιπτώσεις μονιμότητας: ΚΑΜΜΙΑ. Το δημόσιο προσλαμβάνει και απολύει ανάλογα με τις ανάγκες του.
    Θα προσέξατε πως οι μισθοί διαμορφώνονται αναλόγως των πτυχίων, προσόντων, εμπειρίας και φυσικά ζήτησης. Οι χαμηλοί μισθοί αφορούν ανειδίκευτους εργάτες (υπερπροσφορά) και Δημοσίους όπως και τραπεζικούς υπαλλήλους. Μη σας εκπλήσσει! Έτσι γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες εκτός από την Ελλάδα που ένας απόφοιτος δημοτικού μπορεί να είναι μόνιμος στη ΔΟΥ Κύμης και να αμείβεται με 1.500 ευρώ το μήνα.
Κόστος διαβίωσης – Συγκρίσεις:
    Πάμε τωρα να δούμε γιατί είναι αστείο να διαιρούμε δια 2 τους μισθούς αυτούς και να τους συγκρίνουμε με τους ελληνικούς. Για τον απλό λόγο πως στη Βουλγαρία, τα πάντα είναι φτηνότερα γιατί δεν έχει:
Υψηλούς φόρους,
Έμμεσους φόρους,
Γραφειοκρατία,
Υψηλά ενοίκια,
Υψηλές λειτουργικές δαπάνες (Ρευμα, νερό, τηλεφωνία)
    Το κόστος ζωής στη βουλγαρία είναι λοιπόν στο 1/3 του ελληνικού αφού δύο άτομα μπορουν να δειπνήσουν σε εστιατόριο με 20- 25 λέβα, να ζησουν σε ένα επιπλωμένο διαμέρισμα με 250 Λέβα, να πληρώνουν ρευμα 40-50 λέβα μηνιαίως και νερό, 5-10 λέβα το μήνα. Σε συνδιασμό με τη χαμηλή φορολογία και τη καταναλωτική συνείδηση των πολιτών, έχουμε ένα καταπληκτικό -κατά τη ταπεινή μου άποψη- αποτέλεσμα.
    Βενζίνη στα 2 Λέβα, ετήσιοι φόροι αυτοκινήτου 10ετίας 270 Λέβα, ετήσια ασφάλεια του ίδιου αυτοκινήτου, 150 Λέβα.
    Αξίζει να σημειωθεί πως ελληνικά προιόντα στα Βουλγάρικα σουπερ μάρκετ είναι στη μισή τιμή.
    Αν ακόμα δε μπορέσατε να βγάλετε τις αναλογίες, θα σας βοηθήσω:
    Η Ελλάδα έχει μέσο μισθό αυτή τη στιγμή 1.000 ευρώ με πτωτική τάση αλλά…. Τον μέσο όρο τον ανεβάζει το δημόσιο!
    Η Βουλγαρία έχει επίσης 1.000 ευρώ με ανοδικές τάσεις με το μέσο όρο να τον διαμορφώνει ο ιδ. τομέας.
    Αν και αυτά είναι στοιχεία που μπορεί οι περήφανοι απόγονοι του Σωκράτη και του Πλάτωνα να αμφισβητήσουν για να νοιωσουν καλύτερα με τα χάλια μας, ένα δε μπορεί να αμφισβητηθεί:
    -Το γεγονός πως 1.000 Λέβα (500 ευρώ περίπου) στη Βουλγαρία είναι αντίστοιχα των 1.500 ΕΥΡΩ στην Ελλάδα. Λόγω του μειωμένου κόστους διαβίωσης και της χαμηλής φορολογίας, Τα πάντα είναι φτηνότερα. Γι αυτό άλλωστε και οι πόλεις κοντά στα σύνορα έχουν γεμίσει με Έλληνες συνταξιούχους που απολαμβάνουν αυτό που η πλειοψηφία των Ελλήνων αρνείται πεισματικά να δει και να συγκρίνει…
    Τέλος, για τους κακοπροάιρετους που έχουν ακούσει για συντάξεις των 200-250  Λέβα, θα πω πως αυτό ισχύει για όσους είχαν όλα τα ενσημα τους επί Κομμουνισμού… Τώρα παίρνουν ένα κοινωνικό επίδομα και όχι σύνταξη. Αλλά… Τους βοηθούν τα παιδιά τους… Που δε μένουν στιγμή χωρις δουλειά! Όχι το αντίθετο…
Μισθοί Βουλγαρίας Λοιπόν… Για πείτε μου τώρα…. Είναι παράδειγμα προς αποφυγή;
Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης
Business consultant

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου