Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019

III. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ( ΙΙΙ )
http://www.eaas.gr/
Κύπρος: 40 χρόνια μνήμης και πόνου ( 2014)
    Συμπληρώνονται 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Στις 05:30 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.
    Με την ήχηση των σειρήνων οι μνήμες γύρισαν 40 χρόνια πίσω στο μαύρο καλοκαίρι του 1974, όταν έγινε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας.
    Στην Αθήνα  τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ι.Ν.Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, υπέρ των ψυχών των πεσόντων για τα γεγονότα  και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο,  στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.ΣΥπτγος ε.α. Ευάγγελος Δανιάς.
    Μετά την επιμνημόσυνη δέηση  ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, μεταξύ των οποίων από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ. στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
    Στην Κύπρο, στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μνημόσυνο των πεσόντων στην εισβολή, με την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Έγινε επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ανεύρεση των αγνοουμένων.
    Εκδήλωση οργανώνει στη Λευκωσία και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στην οποία θα μιλήσει η πρόεδρος της, Μαρία Καλμπουρτζή.
    Το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, την οποία για πρώτη φορά οργανώνουν από κοινού κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, καταδικάζοντας τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία και υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου