Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Εισιτήριο εισόδου στο «ΑΒΕΡΩΦ»; ΝΤΡΟΠΗ!



Εισιτήριο εισόδου στο «ΑΒΕΡΩΦ»; ΝΤΡΟΠΗ!
Ανδρέας Μελεζιάδης
    Με μέγιστη έκπληξη αλλά και οργή διάβασα ότι για την είσοδο στο θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» απαιτείται η καταβολή 3 ευρώ κανονικό και 1,5 ευρώ μειωμένο για εισιτήριο, για δε τα σχολεία και τα παιδιά, δωρεάν.
    Μπορεί το «ΑΒΕΡΩΦ» να έχει χαρακτηρισθεί Ναυτικό Πολεμικό Μουσείο, όμως το να πληρώσουμε εμείς οι Έλληνες εισιτήριο για να το δούμε από κοντά, να αναπολήσουμε ένδοξες μνήμες, όταν μόνο του σχεδόν κατατρόπωνε τον τουρκικό στόλο και εξουσίαζε ολόκληρο το Αιγαίο και να αισθανθούμε για λίγο και πάλι εθνικά υπερήφανοι, αγγίζει κατά την γνώμη μου τα όρια του παραλόγου.
    Απορώ, ποός πήρε αυτή την ηλίθια απόφαση. Ή μάλλον, απορώ γιατί κανείς υπεύθυνος δεν σκέφτηκε ότι ειδικά σε αυτό το ταξίδι, που συνδυάζεται και με τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, αλλά κυρίως για την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους την 26η Οκτωβρίου 1912, το «ΑΒΕΡΩΦ» έπρεπε να λειτουργήσει σαν ΣΥΜΒΟΛΟ , όπως πράγματι είναι και όχι σαν ψυχρό μουσείο. Δεν αμφιβάλλω, πως στον Πειραιά λειτουργεί σαν μουσείο με εισιτήριο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας όλων των μουσείων στην Ελλάδα. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση, το θεμα έπρεπε να αντιμετωπισθεί διαφορετικά. Δεν λέω το κλασσικό «Άλλο η Αθήνα και άλλο η Θεσσαλονίκη» που λένε πολλοί. Δεν είναι τοπικιστικό το θέμα. Προσωπικά, το βλέπω σαν ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ, το βλέπω σαν θέμα που θα τονώσει την εθνική μας υπερηφάνεια, ιδιαίτερα τον δύσκολο καιρό που περνάμε.
    Εάν κάποιος από τους υπεύθυνους ισχυριστεί πως το εισιτήριο είναι για έξοδα μεταφοράς, συντηρήσεως ή οτιδήποτε άλλο, σημαίνει πως κακώς βρέθηκε στην θέση που βρέθηκε. Μπορεί να είμαστε σε άσχημη οικονομική κατάσταση σαν κράτος, όμως ακόμα μπορούμε να συντηρήσουμε και διατηρήσουμε αυτά που έχουν μεγάλη εθνική σημασία.
    Από μέρους μου, έκανα ό τι μπορούσα για την , έστω και την τελευταία στιγμή, λήψη αποφάσεως για την ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο «ΑΒΕΡΩΦ» μας. Έστειλα τις απόψεις και την διαμαρτυρία μου με e-mail τόσο στην διοίκηση του «ΑΒΕΡΩΦ» όσο και σε ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ, ΕΑΑΣ, ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης και ΕΑΑΝ Θεσσαλονίκης, το οποίο σας παραθέτω στη συνέχεια. Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή, να πρυτανεύσει η λογική.
Αγαπητοί κύριοι, καλημέρα σας.
    Αισθάνθηκα απερίγραπτη ντροπή, σήμερα που έμαθα οτι για την επίσκεψη στο θρυλικό πολεμικό μας πλοίο ¨ΑΒΕΡΩΦ", απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου! Λές και πρόκειται για το τσίρκο "Μεντράνο" ή οτιδήποτε παρόμοιο!
    Οποιαδήποτε δικαιολογία για το γεγονός, είναι απαράδεκτη, είτε αφορά το κόστος μεταφοράς, είτε οτιδήποτε άλλο.
    Το "ΑΒΕΡΩΦ" είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να το επισκεφθεί με σεβασμό, όπως του αξίζει. Το εισιτήριο, είναι για τα θεάματα. Δεν πιστεύω να το έχετε κατατάξει σε αυτά !
    Σας προτρέπω, να αναιρέσετε αυτή τη λανθασμένη ( ευγενικά ) απόφασή σας, και να ανακοινώσετε οτι η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Οι λανθασμένες αποφάσεις, ανθρώπινες. Η διόρθωσή τους όμως, είναι Θεία!
    Με τιμή
Ανδρέας Μελεζιάδης
Συνταγματάρχης ( ΔΒ) εα

1 σχόλιο:

  1. Παντα ειχε εισητηριο το ΑΒΕΡΩΦ ....αλλα και μερες χωρις εισητηριο και ποιοι επισης δικαιουνται δωρεαν επισκεψη. Ολα ειναι αναρτημενα με καθε λεπτομερεια στην επισημη σελιδα του και στην ενοτητα ''Ωρες λειτουργιας και εισητηρια '' .....http://averof.mil.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή