Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Πώς η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι «έσωσαν» τον Τσίπρα στη Βουλή



Πώς η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι «έσωσαν» τον Τσίπρα στη Βουλή
Στο ν/σ για την αλλαγή φύλου
    Δύο... απρόσμενους συμμάχους, την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική μάχη για την αλλαγή φύλου στα 15 η οποία κινδύνευσε να μετατραπεί σε Βατερλό για την κυβέρνηση.
    Οι εγγενείς αδυναμίες και παθογένειες της Κεντροαριστεράς, η έλλειψη σαφούς προσανατολισμού,  στρατηγικής και τακτικής, η διγλωσσία και η απουσία συνοχής, οδήγησαν την ΔΗΣΥ και το Ποτάμι να απλώσουν άθελά τους χέρι σωτηρίας στην κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ διαφωνούσαν με την αλλαγή φύλου στα 15, η ΝΔ έθετε θέμα δεδηλωμένης και καταψήφιζε. Παρά το γεγονός ότι μόλις προ μηνός η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεμήνυε ότι μαζί με την ΝΔ θα καταψηφίζει κάθε νομοσχέδιο που έρχεται αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των ΑΝΕΛ. Στο πρώτο «κρίσιμο» όμως νομοσχέδιο, η Χ. Τρικούπη άλλαξε γραμμή πλεύσης. Οχυρώθηκε πίσω από το ότι επισήμως η Κ.Ο των ΑΝΕΛ ψηφίζουν επί της αρχής και έκανε ειδική συνεδρίαση για να αποφασίσει τι θα πράξει για το επίμαχο άρθρο 3. Η απόφαση που κατέληξε θύμιζε σολομώντειο λύση: Οι βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν «παρών». Ωστόσο, όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας, σχεδόν οι... μισοί βουλευτές της ΔΗΣΥ επέλεξαν να απουσιάσουν. Την ίδα ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κόντρα στην επίσημη γραμμή ψήφισε υπέρ. Ενώ και ο Στ. Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στην τακτική «καταψηφίζουμε ό,τι δεν ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμη και εάν συμφωνούμε» ψήφισαν θετικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
    Στην εικόνα κατακερματισμού και πολυδιάσπασης της Κεντροαριστεράς, προστέθηκε και η απουσία της Φώφης Γεννηματά από την ψηφοφορία λόγω περιοδείας στην Κρήτη, μια απουσία η οποία ερμηνεύτηκε από «φίλους» (Καμίνης, Θεοδωράκης, Ανδρουλάκης) ως προσχηματική.
    Είναι ενδεικτικό ότι και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του έσπευσε να εκμεταλλευτεί την έλλειψη συμπαγούς και ενιαίας στρατηγικής από την Κεντροαριστερά την οποία επαίνεσε που δεν ακολουθεί την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και υπενθύμισε πόσες προοδευτικές πολιτικές είχαν κάνει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ!

1 σχόλιο: