Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 7 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 7 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.421 - Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β´ παντρεύεται στην Κωνσταντινούπολη την Ευδοκία.
.913 - ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Eπιτροπεύεται από ένα συμβούλιο αντιβασιλείας, με επικεφαλής τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό.
.1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 Η Μάχη του Δραγατσανίου. Ο Ιερός Λόχος, το επαναστατικό σώμα που συγκρότησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Μολδοβλαχία, αποδεκατίζεται.
.1824Η τουρκία βοηθούμενη από την Αίγυπτο, προσπαθεί να καταπνίξει την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ο αρχηγός της επιχείρησης, Ισμαήλ Γιβραλτάρ, αποφάσισε να καταστείλει πρώτα την αντίσταση τής Κάσου,    προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να έχει ελεύθερη την δίοδο με την Κρήτη και ανεμπόδιστο τον ανεφοδιασμό του στρατεύματός του. Η πολιορκία της Κάσου ξεκίνησε την 20η Μάιου 1824, με ανηλεή βομβαρδισμό. Παρά την ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών του νησιού επί 19 ημέρες, τελικά μετά από προδοσία, οι τουρκοαιγύπτιοι αποβιβάζονται στο νησί με αποτέλεσμα το ολοκαύτωμα της Κάσου. 7.000 Κασιώτες νεκροί ή αιχμαλώτοι για τα σκλαβοπάζαρα της Αλεξανδρείας. Για αρκετά χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, το νησί παρέμεινε εντελώς ξερό και έρημο. Ο πειρατής Ισμαήλ Γιβραλτάρ, που του ανατέθηκε το ξεπάστρεμα του νησιού, φαίνεται να είπε στον Δεριγνύ: «Η Κάσος δεν υπάρχει πια, την κατέστρεψα εντελώς και δεν άφησα ρουθούνι να ανασάνει!…..βέβαια πρέπει να έχουν διαφύγει ορισμένοι».
.1824.—Αντικυβερνητικοί υπό τον Πάνο Κολοκοτρώνη παραδίδουν το φρούριο τού Ναυπλίου στην κυβέρνηση.
.1825 Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Η Μάχη της Τραμπάλας Στη μάχη αυτή ο Θ. Κολοκοτρώνης αναφώνησε τη θρυλική φράση "Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους".
.1834 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται στο Ναύπλιο σε θάνατο για συνωμοσία και εσχάτη προδοσία.
.1896 - Πέθανε ο   Παύλος Καρρέρ, Έλληνας συνθέτης
.1903.—Μετά από ανάκριση, ο βούργαρος έξαρχος δεν αρνείται την συμμετοχή δασκάλων και ιερέων ομοεθνών του σε επαναστατικά κινήματα στην περιοχή της Μακεδονίας. Στις 12/5 είχαν συλληφθεί 888 δάσκαλοι και καθηγητές, όλοι τους βούργαροι.
.1914 - Σύγκρουση Βορειοηπειρωτών και Αλβανών στη Χειμάρρα
.1919 - Αποχωρούν και τα τελευταία στρατεύματα των "Συμμάχων" από την Κέρκυρα.
.1919 - Μικρασιατική Εκστρατεία, Το ελληνικό 6ο σύνταγμα Αρχιπελάγους καταλαμβάνει την Πέργαμο.
.1920 - Ο ελληνικός στρατός προελαύνει στην Ανατολική Θράκη.
.1923 - Ευρύτατη Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
.1929 - Στη νέα κυβέρνηση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει και το Υπουργείο Υγιεινής, έπειτα από σχετική υπόσχεσή του στην Κοινωνία των Εθνών.
.1958 - Λευκωσία - Μαινόμενοι Τουρκοκύπριοι προβαίνουν σε εκτεταμένες καταστροφές περιουσιών Ελληνοκυπρίων.
.1975.—Ψηφίζεται στην Βουλή το Σύνταγμα της χώρας.
.1989.—Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά την άμεση απέλαση τού τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, λόγω απροκάλυπτης παρέμβασής του στις εκλογές στη Ροδόπη και στη Θράκη.
.1991 - Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, ασκείται κατά των υπευθύνων εφημερίδων, που αναδημοσίευσαν την προκήρυξη της 17Ν.
.1992 - Έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες.
.1995 - Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες τριών γυναικών.
.1995 - Τριβές και αντιπαραθέσεις έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ το ενδεχόμενο να παραστούν στο γάμο του διαδόχου Παύλου βουλευτές του κόμματος, που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον τέως βασιλιά.
.1996 - Ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Αμερικανός πρεσβευτής Μπάουτσερ δηλώνουν ότι, δεν υπάρχει κοινή βάση για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό.
.2002 - Πέθανε η  Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας
.2003 Μεγάλη νίκη για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος. Κερδίζει με 1-0 την ομάδα της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μέσα στην Ισπανία.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
555 – Πέθανε ο  Πάπας Βιγίλιος
1099 - Α' Σταυροφορία: αρχίζει η πολιορκία της Ιερουσαλήμ.
1329 - Πέθανε ο   Ροβέρτος Α', βασιλιάς της Σκωτίας
1420 - Στρατεύματα της Δημοκρατίας της Βενετίας καταλαμβάνουν το Ούντινε, τερματίζοντας την ανεξαρτησία του Πατριαρχικού Κράτους του Φρίουλι.
1494 - Ισπανία και Πορτογαλία υπογράφουν τη Συνθήκη της Τορδεσίγιας, μοιράζοντας τις κτήσεις τους στην Αμερική.
1654 - Ο Λουδοβίκος ΙΔ' στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.
1821 - Πέθανε ο   Τούντορ Βλαντιμιρέσκου, ηγέτης της Βλαχίας
1832 - Στο Κεμπέκ του Καναδά, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη χολέρα, που μετέφεραν στη χώρα Ιρλανδοί μετανάστες.
1832 - Το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει το πρώτο σχέδιο νόμου, που περιορίζει τα δικαιώματα των αριστοκρατών, προβλέποντας ευρύτερο δικαίωμα ψήφου και τροποποίηση του συστήματος διοίκησης των δήμων.
1848 – Γεννήθηκε ο  μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Γκογκέν. Έζησε στη Γαλλία και τα τελευταία χρόνια του στην Ταϊτή.
1862 - Γεννήθηκε ο   Φίλιπ Λέναρντ, Αυστριακός φυσικός
1862 - Η Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να περιορίσουν το δουλεμπόριο.
1864 - Στις ΗΠΑ ο Αβραάμ Λίνκολν λαμβάνει, για δεύτερη φορά, το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές.
1868 - Γεννήθηκε ο   Τσαρλς Μάκιντος, Σκωτσέζος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής
1892 - Ο J.F. Palmer πατεντάρει το ποδήλατο με μεταλλική αλυσίδα.
1896 - Γεννήθηκε ο   Ίμρε Νάγκυ, Ούγγρος πολιτικός
1903 - Στη Γαλλία ο καθηγητής Πιερ Κιουρί ανακαλύπτει ένα νέο στοιχείο, το πολώνιο.
1905 - Η Νορβηγία διαχωρίζεται από τη Σουηδία, σύμφωνα με απόφαση του νορβηγικού Κοινοβουλίου.
1909 - Γεννιέται η ηθοποιός Τζέσικα Τάντι, που βραβεύτηκε με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου το 1989, για την ερμηνεία της στην ταινία Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι (Driving Miss Daisy).
1914 - Το πρώτο σκάφος διασχίζει τη διώρυγα του Παναμά.
1922 - Μέλη της βρετανικής ορειβατικής αποστολής στο Έβερεστ κατορθώνει να φτάσουν στην πιο ψηλή κορυφή, σε υψόμετρο 8.168 μ.
1929 - Το Βατικανό γίνεται ανεξάρτητο κράτος - το μικρότερο στον κόσμο.
1934 - Ο Ernst Lehner σημειώνει ένα από τα πιο γρήγορα γκολ σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανοίγοντας το σκορ στο 24΄΄ του αγώνα Γερμανία- Αυστρία (3-2).
1935 - Ο Πιέρ Λαβάλ αναλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας.
1939 - Η Εσθονία και η Λεττονία υπογράφουν συμφωνία μη επίθεσης με το Γ΄ Ράιχ.
1939 - Ο Γεώργιος ΣΤ΄ γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Βρετανίας που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.
1940 - Γεννήθηκε ο   Τομ Τζόουνς, Ουαλός τραγουδιστής
1940 - Η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας εξορίζεται στο Λονδίνο.
1942 - Γεννήθηκε ο   Μουαμάρ αλ Καντάφι, Λίβυος πολιτικός
1942 - Στο πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου τερματίζεται, με νίκη των Αμερικανών, η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.
1943 - Στη ναζιστική Γερμανία, ο καθηγητής Κλάουμπεργκ, αρχηγός τάγματος των Ες Ες, ανακοινώνει στον Χάινριχ Χίμλερ ότι είχε αναπτύξει μία μέθοδο για την αποτελεσματική στείρωση των γυναικών χωρίς χειρουργική επέμβαση.
1944 - 23 Καναδοί αιχμάλωτοι πολέμου εκτελούνται στη Νορμανδία από Ναζιστές.
1945 - Στο Λονδίνο, πρεμιέρα για την όπερα του Μπέντζαμιν Μπράιτερς, "Peter Grimes".
1948 - Παραιτείται ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Έντουαρντ Μπένες, αντιδρώντας στη θέσπιση ενός Συντάγματος, που θα έκανε τη χώρα του κομμουνιστικό κράτος.
1952 - Γεννήθηκε ο   Λίαμ Νίσον, Βορειοϊρλανδός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στη "Λίστα του Σίντλερ"
1952 - Γεννήθηκε ο   Ορχάν Παμούκ, Τούρκος συγγραφέας
1959 - Συμβόλαιο-μαμούθ με την εταιρία Paramount υπογράφει ο διάσημος ηθοποιός Τζέρι Λιούις. Ο Λιούις θα έπαιρνε 10 εκατομμύρια δολάρια για 14 ταινίες, ποσό-ρεκόρ για την εποχή.
1962 - Στην Αλγερία, η Οργάνωση του Μυστικού Στρατού (OAS) ρίχνει τρεις βόμβες στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου.
1965 - Η SONY παρουσιάζει τη νέα εφεύρεση της, το βίντεο. Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.
1965 - Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους για έλεγχο των γεννήσεων.
1970 - Γεννήθηκε ο   Καφού, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1970 - Ιστορική απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα Βραζιλία - Αγγλία (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Ο Μπανκς θεωρείται από πολλούς ως ο τρίτος τερματοφύλακας όλων των εποχών πίσω από τον Λεβ Γιασίν και τονΡικάρντο Ζαμόρα.
1975 - Γεννήθηκε ο    Άλεν Άιβερσον, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1975 - Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το τελευταίο πολεμικό αεροσκάφος τους από την Ταϊβάν.
1979 - Οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο διεξάγονται στις εννέα χώρες-μέλη της ΕΟΚ.
1980 - Πέθανε ο   Χένρυ Μίλλερ, Αμερικανός συγγραφέας
1981 - Ο Μπγιορν Μποργκ γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά το Ρολάν Γκαρός για έκτη φορά όταν κερδίζει τον Ίβαν Λεντλ.
1981 - Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ καταστρέφουν πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράκ, περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.
1989 - Αποχωρεί από την ενεργό δράση η Νοτιοαφρικανή (μετέπειτα Βρετανίδα) 23χρονη ξυπόλυτη ολυμπιονίκης δρομέας 3000μ και 5000μ Zola Budd.
1989 - Συντρίβεται κοντά στο αεροδρόμιο του Παραμαρίμπο στο Σουρινάμ κατά την προσγείωση ένα DC-8. Ο Ντέηβιντ Μπέργκαμ που περιμένει να πάρει το αεροπλάνο για να γυρίσει στην Ολλανδία αναπτύσσει τέτοια φοβία για αυτό το μεταφορικό μέσο, ώστε όλα τα συμβόλαια της καριέρας του να αποκλείουν πτήσεις. Μια από τις ελάχιστες φορές που θα ξεπεράσει το φόβο του, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του '94, θα πέσει θύμα φάρσας για βόμβα στην πτήση της Εθνικής Ολλανδίας από το Άμστερνταμ στο Ντάλλας.
1990 - Εκλογή Πατριάρχου Ρωσίας κ. Αλέξιου του Β΄ (από Επίσκοπος Λένιγκραντ)
1990 - Στη Νότια Αφρική ο Πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ ανακοινώνει την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία 14 χρόνια.
1992 - Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων υπολογίζεται σε 17 εκατομμύρια.
1993 - Ο Ισπανός σοσιαλιστής ηγέτης Φελίπε Γκονζάλες οδηγεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε τέταρτη διαδοχική εκλογική νίκη
1993 - σκοτώνεται ο "Μότσαρτ" του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ντράζεν Πέτροβιτς σε τροχαίο έξω από το Μόναχο.
1994 - Στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει νόμο βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρεύονται, χωρίς ωστόσο να χαίρουν των ιδίων προνομίων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
1997 - Ένας χάκερ με το όνομα "_eci" προκαλεί ανησυχία στη Microsoft, αφού απειλεί την ασφάλεια των λειτουργικών συστημάτων Windows 95 και Windows NT.
1997 - Στην Ιρλανδία, η πολιτική πτέρυγα του IRAΣιν Φέιν, εξασφαλίζει για πρώτη φορά έδρα στη Βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.
2006 - μετά από αεροπορική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων σκοτώνεται ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου