Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων Λακωνίας. (5 Ιουνίου 1944)

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων Λακωνίας. (5 Ιουνίου 1944)
    Ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, τις προμεσημβρινές ώρες, Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, επιστρέφοντας από εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Πάρνωνα, πέρασαν μέσα από την Ζούπαινα  και στην έξοδό τους δέχθηκαν ένα πυροβολισμό εκ τού οποίου τραυματίσθηκε ένας εκ των Ναζιστών.
    Η πράξη αυτή, προκάλεσε μανία εκδίκησης και μην βρίσκοντας άλλον πιο εύκολο τρόπο εκτόνωσης επέστρεψαν στο χωριό και ρίχτηκαν με «λύσσα» σε ένα όργιο εγκληματικών ενεργειών. Φωτιά και μαχαίρι χωρίς έλεος γέμισε το χωριό πτώματα και σκόρπισε την οδύνη, παντού όπου μαθεύτηκε.   
    Ανεξακρίβωτος αριθμός θυμάτων, άλλοι λένε 24 άλλοι 27. Καταγραφή καμία, ακόμη ούτε ληξιαρχική γιατί το αρχείο του χωριού κάηκε και αυτό τότε, και κανείς μετέπειτα δεν νοιάστηκε να συντάξει κάποιο έγγραφο που να το αναφέρει. Άλλους έκαψαν μέσα στα σπίτια, άλλους ξεκοίλιασαν, άλλους τουφέκισαν.
    Αυτή την στιγμή, και ύστερα από 57 χρόνια θα τολμήσω να αναφέρω τα 21 σίγουρα μαρτυρικά ονόματα σε έρευνα του ιδίου, (Δημ. Π. Κουτσοβίτη) όπως αναφέρονται στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.
    Αλεξανδρή Σοφία.-Βλάχου Παναγιώτα Λυμ.-Γεωργίτσος Κώστα Ν.-Γεωργίτσου Άννα Γε.-Γεωργίτσου Όλγα Δ.-Γεωργίτσου Αντωνία Δ.-Γεωργίτσου Σταμάτα Ν.-Γεωργίτσου Κατήγκω Ιω.-Γερασίμου Ματούλα Γ.-Γερασίμου Σοφία Γ.-Γερασίμου Σταμάτα Ιω.-Κωστιάνη Κασσιανή Αθαν.-Κωστιάνη Γιαννούλα Αθαν.-Κωστιάνη Kαννέλα Πετρ.-Κουτσοβίτη Διαμάντω Γε.-Κουμουτζή Αντωνία Δημ.-Λάσκαρη Αντωνία Ιω.-Πολίτη Μεταξία.-Πλαγάκη Σοφία.-Μπενέκος Ιωάννης Πάνος.-Μπενέκου Γαρουφαλιά Ιω.
    Διαδόθηκε στο χωριό τότε, χωρίς ποτέ να εξακριβωθεί, πως τον (αίτιο τού κακού) πυροβολισµό, έριξε η ανταρτική οµάδα τού Περπενίτη Αργύρη Γερότζου (Γούνη) που την προηγούµενη µέρα πέρασε από το χωριό. Η διάδοση περιλάµβανε και εκµυστήρευση του οµαδάρχη Γούνη προς την Γιαννούλα Αθ. Κωστιάνη:  
    Λεγόταν πως της είπε να φύγει από το χωριό γιατί τη επόµενη µέρα οι Γερµανοί θα το έκαιγαν. Αυτή δεν τον πίστεψε και παρέµεινε. Δεν έζησε όµως να το επιβεβαιώσει γιατί σφαγιάστηκε και αυτή όπως η µικρή κορούλα της Κασσιανή από τους θηριώδεις Ναζιστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου