Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Το πρωτοσέλιδο - γροθιά της Liberation για τα «παιδιά του Άσαντ».



Το πρωτοσέλιδο - γροθιά της Liberation για τα «παιδιά του Άσαντ».
Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτούς……
    Η γαλλική εφημερίδα με την παράδοση στα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα φιλοξενεί την εικόνα νεκρών Σύρων παιδιών από την επίθεση του καθεστώτος Άσαντ που έχει συνταράξει τη διεθνή κοινότητα
    Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από τη Συρία και τους δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 30 παιδιά κάνουν από την Τρίτη το γύρο του κόσμου και προκαλούν τη διεθνή κατακραυγή. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε την Τρίτη στην Χαν Σεϊχούν της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ, την οποία όπως όλα δείχνουν οργάνωσαν και εκτέλεσαν οι δυνάμεις του Άσαντ.
    Το πρωτοσέλιδο της Liberation το πρωί της Πέμπτης προκαλεί αίσθηση. Η γαλλική εφημερίδα
προβάλει τα άψυχα κορμιά των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα και έχει τίτλο "Τα παιδιά του Άσαντ". Η εφημερίδα φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ από την πόλη της Συρίας και ισχυρίζεται πως διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την αποτρόπαια πράξη.
    Θυμίζουμε πως αμέσως μετά την επίθεση, οι γιατροί της περιοχής δήλωσαν ότι οι τραυματίες είχαν τα συμπτώματα μιας επίθεσης με χημικά: διεσταλμένες κόρες, σπασμούς, αφρό από το στόμα.
    «Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο ο απολογισμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 70.
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από αέριο σαρίν το οποίο έρριψαν συριακά αεροσκάφη. Η Ρωσία δήλωσε πως πιστεύει ότι δηλητηριώδες αέριο διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά.
Αναβλήθηκε το ΣΑ του ΟΗΕ
    Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέβαλε για το νωρίτερο σήμερα την ψηφοφορία για ένα προσχέδιο απόφασης, δίνοντας αρκετό χρόνο στους Δυτικούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία. Η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προσχέδιο απόφασης που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.
    Το προσχέδιο της απόφασης ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και η Συρία να παραδώσει τα σχέδια πτήσης της πολεμικής της αεροπορίας και όλες τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση.
Η Γαλλία εξακολουθεί να επιδιώκει τις συνομιλίες με τους εταίρους της στο ΣΑ
    "Η Γαλλία εξακολουθεί να επιδιώκει τις συνομιλίες με τους εταίρους της στο ΣΑ, ειδικά με τα μόνιμα μέλη και ιδιαίτερα τη Ρωσία", δήλωσε την ίδια ώρα ο Ζαν-Μαρκ Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews.
    "Είναι δύσκολο γιατί μέχρι σήμερα, κάθε φορά που καταθέταμε ένα ψήφισμα, υπήρχε ένα βέτο από τη Ρωσία, κάποιες φορές υποστηριζόμενο από κινεζικό βέτο (...) Αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε γιατί αυτή η σφαγή θα πρέπει να σταματήσει".
    Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα συμμετάσχει σε τυχόν στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία υπό τις ΗΠΑ έπειτα από την μαζική καταδίκη της επίθεσης με χημικά με στόχο αμάχους που χρεώνεται στην κυβέρνηση Άσαντ ο Ερό απάντησε ότι προτεραιότητα της Γαλλίας παραμένει η αναζήτηση διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.
    "Το πρώτο στάδιο είναι να εξασφαλίσουμε ένα ψήφισμα και πάνω απ΄όλα να ξεκινήσουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Δεν είναι να πάμε μόνοι μας με το πρόσχημα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ξαφνικά εξοργίστηκε και να εμπλακούμε σε κατάσταση πολέμου".
Θα έρθει μια μέρα που η διεθνής δικαιοσύνη θα καταδικάσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ
    "Θα έρθει μια μέρα που η διεθνής δικαιοσύνη θα καταδικάσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ που σφαγιάζει τον λαό του", είπε ο υπουργός και ερωτηθείς για την επίθεση με χημικά είπε ότι "αυτά τα εγκλήματα δεν θα πρέπει να μένουν ατιμώρητα. Παρεμπιπτόντως υπάρχουν έρευνες, επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών (...)", είπε ο Ερό ζητώντας να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου ο σύρος πρόεδρος.
Ο αλ Άσαντ βλέπει τη νίκη
    Αν η συριακή κυβέρνηση χάσει τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, η χώρα θα «σβηστεί από τον χάρτη», ενώ μια νίκη των τρομοκρατών θα είναι επίσης νίκη των κρατών που τους υποστηρίζουν, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε σημερινή του συνέντευξη στην κροατική εφημερίδα Vecernji List.
    «Έχουμε μεγάλες ελπίδες και γίνονται μεγαλύτερες. Και αυτές οι ελπίδες βασίζονται στην αυτοπεποίθηση, διότι χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα υπήρχε ελπίδα», εξήγησε ο Άσαντ.
    «Όπως και να έχει δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη νίκη. Αν δεν κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτό θα σημάνει ότι η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη», τόνισε.
    Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και κάποιες δυτικές, υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία «άμεσα και έμμεσα», προσφέροντάς τους επιμελητειακή υποστήριξη, χρηματοδότηση και όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου