Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Απειλή κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας στις ΗΠΑ για την υπόθεση του C4IΑπειλή κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας στις ΗΠΑ για την υπόθεση του C4I
    Με κατάσχεση απειλείται η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, εξαιτίας του προστίμου 40 εκατομμυρίων ευρώ που επιδίκασε αμερικανικό δικαστήριο εις βάρος της χώρας για την υπόθεση C4I.
    Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» για την εξέλιξη αυτή έχουν ήδη ενημερωθεί τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του πολίτη και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η υπόθεση αφορά την προσφυγή της αμερικανικής εταιρείας SAIC κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστού και ως C4I.
    Το διαιτητικό δικαστήριο καταδίκασε τον
Ιούλιο του 2013 το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στην αμερικανική εταιρεία 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε υπόλοιπο οφειλής συν τις εγγυητικές επιστολές που είχε (παράνομα, σύμφωνα με την ετυμηγορία) εισπράξει το Δημόσιο. Η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του ICC.
    Η ετυμηγορία αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε τον
Νοέμβριο του 2016 από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή έπρεπε να παραπεμφθεί για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την είχε εκδώσει, όμως με νέα σύνθεση.
    Μετά την παραπάνω εξέλιξη, το αρμόδιο δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε ως άμεσα εκτελεστή την καταβολή των χρημάτων από την Ελλάδα και πλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαίωσαν μιλώντας χθες στην «Καθημερινή» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
    Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς και ότι οι όποιες ενέργειες θα γίνουν σε συνεννόηση με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καταβληθούν τα χρήματα στις ΗΠΑ από την ελληνική πλευρά απαιτείται τελεσίδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου