Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Ο Τσίπρας και το Χάος (του)    Διαβάζοντας προσεκτικά τη συμφωνία της Μάλτας, κατέληξα στο συμπέρασμα πως είτε από σύμπτωση είτε από σχέδιο η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις επόμενες εκλογές θα βρεθεί από την πρώτη μέρα σε ένα ναρκοπέδιο.
    Οι εκλογές, προφανώς, θα γίνουν προς το τέλος του
2018 ή στις αρχές του 2019, πριν εφαρμοσθούν οι νέες περικοπές που συμφωνήθηκαν στις συντάξεις. Η νέα κυβέρνηση θα τις χρεωθεί και ταυτόχρονα:
* Πρέπει να λύσει το πρόβλημα των συλλογικών συμβάσεων. Η συμφωνία της Μάλτας προβλέπει ότι το ζήτημα θα επανεξετασθεί μετά το τέλος του προγράμματος, άρα η «καυτή πατάτα» θα βρεθεί στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα στον... δρόμο.
* Το 2019 είναι μια βαριά χρονιά από πλευράς δόσεων που πρέπει να καταβάλει το ελληνικό κράτος.
* Tον Μάρτιο του 2020 η Βουλή πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Είναι πολύ πιθανό ότι ο
ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει ούτε και στην επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να προκαλέσει μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση.
* Και τότε πάμε στο χειρότερο σενάριο. Η μεγάλη παγίδα του νέου εκλογικού νόμου στήθηκε
αριστοτεχνικά, έτσι ώστε να μην μπορεί ο επόμενος πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό όπλο των διπλών εκλογών. Ο κατακερματισμός και το πολιτικό χάος θα περιμένουν στη γωνία.
    Είναι πολλές οι παγίδες μπροστά μας, οι οποίες θα δυσκολέψουν πολύ τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης.   Είναι πάρα πολύ δύσκολο να φαντασθεί κανείς την τωρινή κυβέρνηση να μεταλλάσσεται σε μια αποτελεσματική, στιβαρή κυβέρνηση, που θα κυνηγάει τις επενδύσεις και θα βοηθάει στην υλοποίησή τους.   Το σύρσιμο μοιάζει το πιθανότερο σενάριο. Οι επενδυτές απεχθάνονται άλλωστε την πολιτική αβεβαιότητα, που μοιάζει σίγουρη για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια.
    Οπότε; Οπότε η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει μια αδύναμη οικονομία, με πολύ στενά περιθώρια χειρισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν έχει πολύ μικρά εκλογικά ποσοστά τότε, θα έχει καταφέρει να ελέγξει προκαταβολικά τις εξελίξεις. Όχι προς όφελος της χώρας.
Από το άρθρο, «Ένα ναρκοπέδιο για την επόμενη κυβέρνηση», του Αλέξη Παπαχελά kathimerini 9.4.17.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου