Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Τα «άγραφα» ακίνητα του Γιάννου στο στόχαστρο της ΔικαιοσύνηςΤα «άγραφα» ακίνητα του Γιάννου στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης
Του Γιώργου Ντουδεσκέα
ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΝΕΟΥΣ «ΚΡΥΦΟΥΣ»ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
    Η αποκάλυψη στη Βουλή, τριών νέων «μυστικών» λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου στην Ελβετία σήμανε συναγερμό στις δικαστικές αρχές των δύο χωρών, σχετικά με την «κρυφή» ακίνητη περιουσία του.
    Πριν από περίπου ένα μήνα, ένα έγγραφο που έφτασε στην εισαγγελία διαφθοράς προερχόμενο από την Εισαγγελία της Βέρνης, έκανε τους δικαστικούς λειτουργούς να χαμογελάσουν, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από έρευνα ετών, φάνηκε να λύνεται ο γόρδιος δεσμός σχετικά με την εμπλοκή του πρώην υπουργού στις «ωφέλιμες πληρωμές» των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
    Με το έγγραφο αυτό, οι ελβετικές αρχές ενημέρωναν ότι υπάρχει δικογραφία εις βάρος του για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της έρευνας εντοπίστηκαν τρεις «μυστικοί» λογαριασμοί για την ύπαρξη των οποίων  ενημέρωσαν  τη χώρα μας.
    Η έρευνα των Ελβετών ξεκίνησε με αφορμή το αίτημα δικαστικής συνδρομής του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή το οποίο απέστειλε τον Μάιο του 2014 σχετικά με τον επίμαχο λογαριασμό των 1,3 εκ ευρώ  που διατηρούσε ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του στη λίστα Λαγκάρντ. Στο επίμαχο έγγραφο αναφερόταν ότι υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες» ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου, είχε δωροδοκηθεί από τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostal προκειμένου αυτή να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου Ποσειδών 209, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για τέτοιου είδους επίσημη αλληλογραφία.
    Στα στοιχεία που έστειλαν οι Ελβετοί δικαστικοί λειτουργοί εντόπισαν τρεις λογαριασμούς, του άλλοτε και «τσάρου» της οικονομίας. Ο πρώτος έκλεισε το 2008, ο δεύτερος το 2011 ενώ ο τρίτος συνδέεται με ασφαλιστικό συμβόλαιο. Το ότι έχουν κλείσει βέβαια δεν σημαίνει ότι χάθηκαν και τα ίχνη από τη διαδρομή του χρήματος.
    Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου με νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής που έστειλε στις 22 Μαρτίου ζητά τα στοιχεία των επίμαχων λογαριασμών καθώς ο Γιάννος Παπαντωνίου, όπως σημειώνεται σε αυτό,  θεωρείται ύποπτος δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί πλέον στην ακίνητη περιουσία του πρώην υπουργού ώστε να διαπιστωθεί αν έχει «ξεχάσει» να δηλώσει στα πόθεν έσχες στα οποία έχει υποβάλει κι άλλη κινητή ή ακίνητη περιουσία πέρα από τον επίμαχο λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ. 
    Θεωρείται βέβαιο ότι η έρευνα θα φτάσει «ψηλά» ώστε να εντοπιστεί πιθανή περιουσία του σε οροσειρά της κεντρικής Ελλάδας στην νότια απόληξη της Πίνδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου