Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ 1821: ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ



ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ 1821: ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
«Οι Καστροπολίτες στις επάλξεις για την ιστορική αποκατάσταση και δικαίωση των Θρακών προγόνων μας»
    Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» πραγματοποίησε την Κυριακή 2 Απριλίου 2017, στο Κέντρο Θρακικών Μελετών του Δήμου Διδυμοτείχου, μια επετειακή Βραδιά Ιστορίας με θέμα τη συμβολή των Θρακών και της Θράκης στην Παλιγγενεσία του 1821.
    Η εκδήλωση αφιερώθηκε σε δύο σπουδαίους Εβρίτες ιστοριοδίφες, τους κους Μόσχο Κούκο και Απόστολο Ευθυμιάδη, οι οποίοι μας άφησαν ιερή παρακαταθήκη το σπουδαίο συγγραφικό τους έργο, φωτίζοντας τις άγνωστες πτυχές της Θρακικής ιστορίας.
    Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή των Θρακών και στη σημαντική τους προσφορά στην Επανάσταση του 1821 καθώς και στο γεγονός της μη καταγραφής της προσφοράς αυτής στα σχολικά βιβλία.
    Επίσης η εκδήλωση περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων Διδυμοτειχιτών λογοτεχνών, τα οποία σχετίζονται με τα χρόνια της σκλαβιάς, την επανάσταση του 1821 και με προσωπικότητες της Θράκης που συμμετείχαν στην Παλιγγενεσία. Τα υπόψη ποιήματα, ερανιστήκαμε από τους συντοπίτες μας ποιητές : Αυγερινό Μαυριώτη (Αμόριο Διδυμοτείχου), Βασίλειο Σιναπίδη (Διδυμότειχο) και Τίτο Μανάκα (Διδυμότειχο) και τα απήγγειλαν τα μέλη του Συλλόγου μας.
    Τα ποιήματα παρουσιάσθηκαν με τη συνοδεία βίντεο με σχετικές εικόνες και με μουσική υπόκρουση από μελωδίες τοπικών καλλιτεχνών όπως του Χρόνη Αηδονίδη (Καρωτή Διδυμοτείχου), Καριοφύλλη Δοϊτσίδη (Καρωτή Διδυμοτείχου), Βαγγέλη Δημούδη (Καρωτή Διδυμοτείχου), Πασχάλη Χρηστίδη (Διδυμότειχο), Θεοδόση Λογαρούδη (Ασβεστάδες Διδυμοτείχου) καθώς και του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη.
    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στον επάνω όροφο του κτιρίου λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής του Ευθυμίου (Τιμ) Δημητρίου, εξαίρετου καλλιτέχνη και καλού φίλου του Συλλόγου μας.
    Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, το οποίο κατέκλυσε το χώρο παρουσιάσεων του Κέντρου Θρακικών Μελετών, αφού πρώτα περιηγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής.
    Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ Μαλκίδη που αποδέχθηκε για τρίτη φορά την πρόσκληση του Συλλόγου μας να παραστεί σε εκδήλωση μας ως ομιλητής και βεβαίως ευχαριστούμε όλους τους συντοπίτες μας, τον εκπρόσωπο του μητροπολίτου μας και τους εκπροσώπους της Δημοτικής και Στρατιωτικής αρχής της πόλης μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

1 σχόλιο:

  1. θΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΑΛΚΙΔΗ, ΜΕ ΜΙΑ ΗΧΗΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ , ΓΙΑ ΝΑ ''ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ '' ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ -ΘΡΑΚΕΣ ,Η, ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ-, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΕΠΕΙΔΗ ΩΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΩΣΙΑ ΤΗς ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΠΟΥ ''ΜΑΣ ΔΙΕΤΑΞΑΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ'' ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1922 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΔΥΝΗΡΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή