Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Οι σκύλοι-ψήστες του 16ου αιώνα



    Τα σκυλιά είναι αγαπημένοι φίλοι των ανθρώπων εδώ και αιώνες, ωστόσο τον 16ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία μια ράτσα χρησίμευε ως… βοηθός στην κουζίνα της νοικοκυράς. Ο περίφημος σκύλος “the Turnspit” ή αλλιώς η σούβλα ήταν ένα μικρόσωμο ζώο με κοντά πόδια που είχε μια συγκεκριμένη αποστολή στην κουζίνα. Έμπαινε μέσα σε έναν ξύλινο τροχό και έτρεχε διαρκώς προκειμένου να γυρίσει η σούβλα με τα κρέατα που ψήνονταν στο τζάκι, στην οποία ο τροχός έδινε κίνηση.
    Το ψήσιμο γινόταν “κατά τέτοιο τρόπο που ούτε μάγειρας ή υπάλληλος δεν θα μπορούσε να το κάνει πιο έξυπνα”, σύμφωνα με τον βασιλικό γιατρό και ειδικό στους σκύλους Johannes Caius, γύρω στο 1576, όπως αναφέρεται στο βιβλίο “Pawprints of History” του Stanley Coren. Πριν αναλάβουν τα σκυλιά, η εργασία ανήκε στα νεότερα αγόρια που απλά δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις πολλές ώρες εργασίας. Το σωστό ψήσιμο απαιτούσε πολύ χειρωνακτική δουλειά κι έτσι επιστρατεύτηκε κάποια στιγμή η συγκεκριμένη ράτσα ως σύντροφος του ψήστη.
    Όπως μας λένε τα χρονογραφήματα της εποχής, τα σκυλιά δούλευαν σε ζευγάρια, αλλάζοντας θέση το ένα με το άλλο ανά δίωρο, ενώ οι τροχοί τοποθετούνταν μακριά από τις φλόγες για να τα κρατούν ασφαλή από υπερθέρμανση. Ο ζωολόγος Carl Linnaeus τα ονόμασε Canis vertigus (στα Λατινικά “ζαλισμένο σκυλί”).  Η εν λόγω ράτσα έφτασε και στην Αμερική αλλά εκεί δεν είχε την ίδια απήχηση που απολάμβανε στην Ευρώπη, οπότε μέχρι το 1900 εξαφανίστηκε εντελώς. Σήμερα μπορεί κάποιος να δει το εν λόγω σκυλί στο Μουσείο Abergavenny της Ουαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου