Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Σ' αυτούς τους 10 κανόνες ορκίζονται οι Ιταλοί μάγειρες



Σ' αυτούς τους 10 κανόνες ορκίζονται οι Ιταλοί μάγειρες
Για πιάτα... κόλαση
    Mangia che ti passa” λέει το ιταλικό ρητό και σημαίνει πως όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει, μετά το φαγητό θα έχει περάσει. Και σίγουρα δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε γιατί η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις αγαπημένες όλου του κόσμου. Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα ωραία πράγματα, η ιταλική κουζίνα έχει ορισμένους βασικούς κανόνες. Ξεκινώντας από τις γιαγιάδες και περνώντας από γενιά σε γενιά μέχρι τους μεγαλύτερους σεφ της Ιταλίας, ο δεκάλογος της μαγειρικής έρχεται σε εσάς για να απογειώσει τα πιάτα σας!
1. Τα υλικά σας είναι η μεγαλύτερη επένδυση
    Μπορεί να σας φαίνεται αρκετά προφανές, όμως ανεξάρτητα από την κουζίνα που έχετε επιλέξει, όσο πιο φρέσκα είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο γευστικό θα είναι το γεύμα. Δεδομένης όμως της ευκολίας των ιταλικών πιάτων (σαλάτα καπρέζε για παράδειγμα), η αγορά φρέσκων και υψηλής ποιότητας προϊόντων, είναι πάντα το κλειδί για ένα τέλειο πιάτο.
2. Το αλατοπίπερο είναι για  την αρχή
    Φυσικά και μπορείτε να προσθέσετε αλάτι και πιπέρι σε ένα φαγητό αφού αυτό είναι έτοιμο –
άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει και το σετ σε κάθε τραπέζι- όμως ένας καλός μάγειρας ξέρει πως το αλατοπίπερο είναι πολύ πιο γευστικό όταν έχει χρόνο για να αναμειχθεί με τα άλλα συστατικά κατά το μαγείρεμα. «Παντρέψτε» τις γεύσεις και απολαύστε!
3. Ελέγξτε τα ζυμαρικά σας
    Τίποτα δεν είναι χειρότερο από τα «λασπωμένα», όπως τα αποκαλούν, μακαρόνια και τίποτα δεν είναι χειρότερο από τα έστω και λίγο τραγανά σερβιρισμένα μακαρόνια. Η καλύτερη λοιπόν τεχνική για να βράζετε σωστά τα μακαρόνια σας είναι η al-dente. Να θυμάστε πως ο αναγραφόμενος στη συσκευασία των ζυμαρικών χρόνος βρασίματος δεν είναι πάντα ο σωστός, αφού το βράσιμο εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως το μέγεθος της κατσαρόλας και η ποσότητα νερού που έχετε χρησιμοποιήσει. Γι’ αυτό, αρχίστε να ελέγχετε αν τα μακαρόνια σας έχουν βράσει σωστά, ένα ή δύο λεπτά νωρίτερα.
4. Φυλάξτε σωστά τα παλαιωμένα τυριά
    Αυτά τα εκλεκτά τυριά χρειάζονται πολύ καιρό για να αγγίξουν τη γευστική τελειότητα και αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο ακριβά. Αν λοιπόν ξοδεύετε κάτι παραπάνω για να ικανοποιήσετε τον ουρανίσκο σας, βεβαιωθείτε πως η διατήρηση των τυριών γίνεται σωστά. Σύμφωνα με την
Academia Barilla, τα παλαιωμένα τυριά πρέπει να διατηρούνται τυλιγμένα σε κηρόχαρτο (κοινώς, λαδόκολλα) στο ψυχρότερο σημείο του ψυγείου σας. Προσοχή: μην βάλετε ποτέ τα τυριά στην κατάψυξη γιατί θα αλλοιωθεί και η υφή και η γεύση τους.
5. Με το αλάτι δεν παίζουμε
    Το σημαντικότερο κομμάτι στο μαγείρεμα των ζυμαρικών δεν είναι τόσο ο χρόνος βρασίματος, αλλά το πόσο αλάτι θα χρησιμοποιήσετε για αυτό. Και στα μακαρόνια, όταν μιλάμε για αλάτι το φως είναι πράσινο.  Σύμφωνα με τις τεχνικές μαγειρικής του
Ricardo Felicetti, ο οποίος είναι παρασκευαστής ζυμαρικών για 4η γενιά στην οικογένειά του, η φόρμουλα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι η 10-100-1.000. 10 γραμμάρια αλάτι (περίπου μισή κουταλιά της σούπας) για 100 γραμμάρια ζυμαρικών μέσα σε 1.000ml νερό.
6. Το νερό των ζυμαρικών είναι το μυστικό της σάλτσας
    Αν δεν το γνωρίζατε, το νερό από το βράσιμο των μακαρονιών είναι το μυστικό συστατικό που μπορεί να κάνει το πιάτο σας μοναδικό. Μπορεί να μην χρειάζεται σε κάθε συνταγή, όμως προσθέτοντάς το στη σάλτσα σας απογειώνετε τη γεύση της και τη βοηθάτε να κολλήσει πάνω στα μακαρόνια.
7. Το λάδι δεν χρειάζεται και τόσο
    Είναι πολύ συνηθισμένο μετά το σούρωμα να βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια. Οι Ιταλοί μάγειρες όμως υποστηρίζουν πως το λάδι δεν βοηθάει σε κάτι. Στην πραγματικότητα, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να δυσκολέψει τη σάλτσα να κολλήσει πάνω στο ζυμαρικό.
8. Μην πετάτε τον φλοιό του τυριού
Όταν κόβετε ένα τυρί, είναι φυσιολογικό να πετάτε το εξωτερικό, σκληρό κομμάτι. Σύμφωνα με τους Ιταλούς όμως, το συγκεκριμένο σημείο του τυριού όχι μόνο τρώγεται αλλά είναι και ένα συστατικό που μπορεί να προσφέρει μοναδική γεύση σε σούπες και σάλτσες.
9. Σχήμα και σάλτσα
    Μπορείτε να συνδυάσετε οποιοδήποτε ζυμαρικό με οποιαδήποτε σάλτσα, όμως αν θέλετε να ακολουθείτε τους κανόνες, πρέπει να γνωρίζετε πως κάθε σχήμα μακαρονιού έχει δημιουργηθεί για μία συγκεκριμένη σάλτσα. Για παράδειγμα, οι
ταλιατέλες λόγω του πλάτους τους είναι κατάλληλες για σάλτσες με κρέας ή κοτόπουλο ενώ το λινγκουίνι που είναι λεπτότερο ταιριάζει περισσότερο με θαλασσινά και πιο ελαφριές σάλτσες.
10. Φτιάξτε τα δικά σας ζυμαρικά
    Όλοι ξέρουμε πως ό,τι φτιάχνεται στο σπίτι είναι πολύ καλύτερο από το έτοιμο φαγητό. Οπότε αν τρελαίνεστε με τα συσκευασμένα ζυμαρικά, φανταστείτε πόσο θα ξετρελαθείτε με αυτά τα φρέσκα μακαρόνια που θα φτιάξετε μόνες σας. Βρείτε τη συνταγή που σας αρέσει και ξεκινήστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου