Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

2.Καλοκαίρι στην (βόρεια) πόλη: Μύδια, στρείδια και ψαροφαγία στα πέριξ του Λευκού Πύργου

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2.Καλοκαίρι στην (βόρεια) πόλη: Μύδια, στρείδια και ψαροφαγία στα πέριξ του Λευκού Πύργου
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ.
ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΠΑΝΤΩΣ, ΘΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙΤΕ. ΑΠΟ ΤΙΜΕΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ…ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ‘’ΒΑΡΆΝΕ’’ ΑΛΥΠΗΤΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΤΕ. 
    Το COSMO.gr σου προτείνει τα must ουζερί της Θεσσαλονίκης. Άλλα γούστα.
    Γιατί υπάρχουν και αυτοί που δε θα πάνε διακοπές και θα μείνουν στην πόλη, όπου πόλη βλέπε συμπρωτεύουσα.
Από τη Νίκη Ρωμανού
Πεζόδρομος 
    Φρέσκα θαλασσινά και όστρακα μέσα στο κέντρο της πόλης γίνεται; Γίνεται αν η πυξίδα για τους ρομαντικούς ή το GPS για τους μοντέρνους σου δείξουν τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Εκεί θα συναντήσεις το ομώνυμο μικροσκοπικό ουζερί του Γιάννη ο οποίος κάθε μέρα φροντίζει να εφοδιάζει τον κατάλογο με μεζέδες από τη θάλασσα τη στιγμή που σπαρταρούν. Πάρε μια γεύση γραπτώς με σαρδέλα με πάπρικα και γαύρο με δενδρολίβανο στο τηγάνι και άσε τη φαντασία σου να οργιάσει. 
Αγίας Σοφίας 54, τηλ. 2310 268926
Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου 
    Τα καρντιάσια ξέρουν και από fish & chips! Και το θέμα είναι ότι δεν τα έμαθαν τώρα λανσάροντας άλλο ένα νέο trend στην πόλη αλλά τα τιμούν δεόντως από το 1910 όταν ο πατέρας του Αρίστου ξεκίνησε σε ένα μαγαζάκι ένα επί ένα στην οδό Κατούνη να τηγανίζει το φρέσκο εμπόρευμά του που δεν ήταν άλλο από μπακαλιάρος. Σήμερα «Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου» εκπροσωπούν την ελληνική εκδοχή του βρετανικού junk food με τους Θεσσαλονικείς να κάνουν ουρές στα τρία ομώνυμα μαγαζιά της πόλης για να γευτούν μπακαλιάρο με την περίφημη σκορδαλιά, μυστική συνταγή του καταστήματος, και τηγανιτές πατάτες.
Κατούνη 3 & Φασιανού 2, Λαδάδικα, 2310-548668,  2310-542906
Δ.Καραολή 223, Εύοσμος, τηλ. 2310 641360, 2310 641361
Κουντουριώτου 6 & Φωκαίας, τηλ. 2310 567111
Αγορά
    Αφού λοιπόν Αύγουστο μήνα ξέμεινες στην πόλη σου, κάνε μια στάση στην «Αγορά» για να βρεθείς έστω και γευστικά στη Μυτιλήνη. Εδώ και 20 χρόνια, το ουζερί με σήμα προέλευσης το νησί της ουζοκατάνυξης φημίζεται για την ποικιλία των μεζέδων του τόσο σε ψαρικά όσο και σε κρεατικά αλλά και μαγειρευτά πιάτα, ενώ το σέρβις του φαγητού επεκτάθηκε στο μπαρ του μαγαζιού για να θυμίζει κάτι από tapas bar. 
Καποδιστρίου 5 & Ι. Δραγούμη, τηλ. 2310 532428
Χοντρό Αλάτι 

    Ο πρώην Αχινός πέρασε από γενικό ρεκτιφιέ πριν από λίγα χρόνια και μετονομάστηκε σε «Χοντρό Αλάτι». Στα λευκά ντυμένο και λιτά διακοσμημένο για να παραπέμπει σε επίκαιρο νησί, το ουζερί μοντέρνας κοπής ειδικεύεται στα θαλασσινά πιάτα με τη γλώσσα ρολό και τις σαρδέλες με σουσάμι να ξεχωρίζουν στον κατάλογο ενώ τα όστρακα τα πετυχαίνεις πάντα φρέσκα. Μην εκπλαγείς αν από το πιρούνι στο στόμα ξαφνικά βρεθείς να χορεύεις πάνω στο τραπέζι καθώς οι μουσικές επιλογές του μαγαζιού ενδείκνυνται για τσακίρ κέφι. Στα must του καταλόγου και οι κολασμένοι λουκουμάδες με μέλι και κανέλα!Ερμού 26, τηλ. 2310 281566
Τσινάρι 
    Αναλλοίωτο έως τις μέρες μας, με μια παράδοση που χρονολογείται από το 1885, το το γωνιακό καφενείο- ουζερί «Τσινάρι» στις παρυφές των Κάστρων θεωρείται σήμα κατατεθέν στην Άνω Πόλη. Από τούρκικα χέρια πέρασε σε ελληνικά και αν κάτι πλέον θυμίζει προσφυγιά αυτοί είναι οι μικρασιάτικοι μεζέδες του. Χειροποίητα ντολμαδάκια, μπουγιουρντί να γλύφεις και τα δάχτυλά σου και τζιεροσαρμάδες παρέα με ούζο ή τσίπουρο θα σε κάνουν να ξεχάσεις τα χαιρέκακα πειράγματα των φίλων σου από το νησί. Αλ. Παπαδοπούλου 72, Άνω Πόλη, τηλ. 2310 284028
Εάν όμως θέλετε ωραίο περιβάλλον, γνήσιους Θεσσαλονικιούς και Σμυρναί’ι’κους μεζέδες, εξυπηρέτηση και καλές τιμές, πηγαίνετε μια βόλτα στην Άνω Πόλη, στην ταβέρνα ‘’1900’’. Εγγυημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου